Co je lepší než Jurský park? Lví safari aneb Král zvířat téměř na dosah ruky!

16. červen 2015

Hned devět lvů už brzy budou mít návštěvníci téměř na dosah v královédvorské ZOO. Novinkou letošní sezóny je totiž Lví safari. Lidé budou moci projíždět vlastními automobily ve velkém oploceném výběhu těchto králů zvířat.

Devítka lvů si v novém prostředí stále zvyká. V průběhu června začíná zkušební provoz a v ZOO se očekává obrovský zájem o lví expozici.

Pokud půjde vše podle plánu, provoz pro veřejnost by se měl naplno rozjet už v první půli července.

„Jedna skupina už v safari byla, na to dost spoléháme, protože s ní by mělo být nejméně problémů," říká náměstek hejtmana Otakar Ruml.

Čtěte také

Nový výběh vznikl v dosud nevyužívaném prostoru zahrady nad původním pavilonem lvů. Hlavní cestu tvoří půlkilometrová komunikace ve tvaru osmičky.

Vjezd do areálu bude střežit ozbrojená hlídka a na bezpečnost dohlíží také posádka ve výběhu.

Lví safari bude součástí klasického okruhu po Africkém safari Josefa Vágnera. Do jeho vybudování investoval Královéhradecký kraj 16 milionů korun.

„Pár týdnů trvalo, než se zvířata seznámila s terénem, musela se aklimatizovat," dodává Otakar Ruml.

Ke dvěma majestátním tříletým samcům - Napoleonu a Bartovi - přibylo sedm dalších lvů z Anglie a Nizozemska, z toho čtyři lvice a tři mladší samci.

Lví smečku budou moci vidět i ti, kteří přijdou pěšky

K pavilonu s prosklenou expozicí vede zpevněná stezka. Dobrodružnou vyhlídku do výběhu poskytne i nový lanový hrad v africkém stylu poblíž stanice safaribusů.

Spojování lvů do Lvího safari

„Symbolicky tím navazujeme na plán, s kterým přišel už Josef Vágner. Lví safari jsme vybudovali v těsné blízkosti místa, kde bylo už před desítkami let zamýšleno," říká ředitel ZOO Přemysl Rabas a rovnou odhaluje nový záměr:

„Nejdříve chceme, aby se safari zaběhlo se zkušenými lvy. Až si ověříme, že vše běží bez problémů, budeme uvažovat o vytvoření druhé smečky, jejímž základem by byli naši dva berberští samci. Nová smečka už by byla potenciálně určena pro chov a návštěvníci by se mohli v horizontu několika let dočkat i lvích mláďat."


Zvětšit mapu
autor: GOT
Spustit audio