Jsem ráda uprostřed lidí a tam, kde se něco děje, směje se nová starostka České Skalice

9. duben 2019

S Českým rozhlasem Hradec Králové se teď vydáme k moři, tedy k tomu našemu východočeskému, k vodní nádrži Rozkoš, na jejímž břehu leží město Česká Skalice. Tam mají od posledních komunálních voleb novou starostkou Zuzanu Jungwirthovou, kterou už vítáme u mikrofonu.

Jak jste se paní starostko rozkoukala na radnici a v nové úplně pozici. Je to také úplně nová zkušenost i ve vašem osobním životě.
Stále se ještě rozkoukávám, ale samozřejmě asi nejhorší z toho pohledu rychlosti byly první dny. Protože pro mě komunální politika byla naprosto neznámá oblast.

Ing. Zuzana Jungwirthová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Pro vaše sdružení nezávislých kandidátů Pro město bylo vítězství ve volbách možná trošku i šokem. A bylo to spojeno i s jednou vtipnou historkou, když se vás šéf v práci zeptal, kdy nastupujete do funkce v případě, že vás jako lídryni tohoto sdružení zvolí za starostkou. A vy jste nevěděla.
Já jsem nevěděla. Říkala jsem si, že volby jsou v listopadu, tak asi od ledna bych čekala, že nastoupím. Potom jsem začala pátrat a když jsem zjistila, že je to hned druhý den po zasedání zastupitelstva, tak jsem se trošku orosila. Ale zvládla jsem to, s podporou všech, samozřejmě.

Česká Skalice je centrální východisko pro různé turistické trasy. Krásná příroda, okolo je rovina a všude to máme kousek.
Ing. Zuzana Jungwirthová, starostka České Skalice

Jste úplný nováček v komunální politice?
Ano, naprostý nováček a dosud nepolíbená komunální politikou. Všechno se učím znovu. Velkou podporou mi bylo při nástupu do funkce i to, že byla zvolena místostarostka Gabriela Jiránková za sdružení Pro město, což je 40 let moje kamarádka. Je to empatická, tichá, ale velice pracovitá a důsledná žena. Takže se doplňujeme.

Stará radnice na Husově náměstí v České Skalici

Co jste dělala předtím, než jste vstoupila rovnýma nohama do politiky? Z jakého profesního prostředí přicházíte?
Já jsem 23 let pracovala na různých pozicích ve firmě Farmet Česká Skalice. Tam se vyrábí zemědělské stroje. Odcházela jsem po 23 letech z pozice marketingový obchodní pracovník. Poté jsem přešla do firmy VODA CZ a tam jsem byla provozní ředitel tři roky. Tam jsem pracoval i v době, kdy začínaly komunální volby. A právě šéf se mne tak nesměle zeptal, kdy nastoupím na radnici. Jestli je opustím zítra nebo až za dva měsíce.

V Barunčině škole v České Skalici vás vezmou do časů, kdy do školy chodila Božena Němcová

Barunčina škola v České Skalici žije o prázdninách historickým vyučováním

Každé prázdninové pondělí můžete v 10 hodin dopoledne navštívit Barunčinu školu v České Skalici. Díky ochotníkům a místnímu folklornímu souboru Barunka se vrátíte do doby, kdy tam chodila Božena Němcová. Na první letošní představení v rámci Festivalu zážitků se vypravila i reportérka Jana Házová. 

Ale zájem o veřejné dění ve městě Česká Skalice máte asi odjakživa. Protože jste Českoskaličanka.
Ano, narodila jsem se v České Skalici, žiji tam už od narození.

Když jste byla na mateřské dovolené v roce 2009 s vaším třetím synem, tak vás oslovili lidé, jestli byste nechtěla dělat pro město něco víc. A vy jste kývla.
Ano, byla to parta lidí. Právě tam byla i Gabriela Jiránková, takže jsem pár lidí z této skupiny znala. Věděli, že jsem ráda tam, kde se něco děje, ráda organizuji. I v zaměstnání jsem byla častokrát u akcií, které měly organizační charakter. Takže jsem kývla, protože jsem ráda mezi lidmi a bylo to takové zpestření mateřské dovolené. Ovšem, jaký to pro mě bude mít následně vývoj a jak důležitý krok v mém životě to byl, jsem tenkrát samozřejmě netušila.

Pohled od hřbitova k městu Česká Skalice

Tedy možná velká náhoda tenkrát v onom roce 2009. Jaký je váš vztah k rodnému městu? Celý život v něm žijete, proč jste zůstala České Skalici věrná?
V České Skalici žiji moc ráda. Líbí se mi tam krásná příroda, ráda jezdím na kole, takže máme všude kousek. Je to rovina, rychle si dojedeme s dětmi na hory, rychle si dojedeme skal. Prostě je to všude blízko, a přitom jsme v relativním klidu. Postavili jsme si rodinný dům na samotě, dá se říct, a přitom máme okolo perfektní sousedy. Ani jsem nikdy nepřemýšlela o tom opustit Českou Skalici.

Navíc leží v krásném kraji Boženy Němcové.
Přesně tak.

Naše nejstarší literární muzeum oslaví příští rok 100. narozeniny. Střeží odkaz Boženy Němcové

Maloskalický muzejní areál

Naší další letní prázdninovou zastávkou bude Česká Skalice, tedy krásné malebné město mezi Hradcem a Náchodem, kde zanechala nesmazatelné stopy naše velká spisovatelka Božena Němcová. A kde její odkaz střeží a hlídá naše nejstarší literární muzeum.

Paní starostko, jaké jsou vaše největší cíle a plány. Čím začneme, protože toho na stole jistě hodně?
Rozestavěno bylo více akcí, takže my se je budeme snažit co nejrychleji dostavět. Jedná se v první řadě o biotopová jezírka, což je velmi sledované téma. To je na Rozkoši v areálu autokempu. Kde jsou prostě letité problémy s kvalitou vody pro koupání. Jsou tam sinice, takže se město před několika lety rozhodlo postavit přírodní jezera. A musím říct, že to bude vypadat velmi pěkně, až se to dokončí. Umožníme návštěvníkům autokempu krásné koupání.

Kde nastal problém? Protože teď se čeká, je to rozestavěné. Město soudí s firmou, která stavbu započala?
Ano, my jsme převzali v listopadu rozestavěnou opuštěnou stavbu, protože firma, která ji realizovala, nedodržovala termíny. A určité části se nedržela ani stavební projektové dokumentace. Takže město v září 2018 odstoupilo od smlouvy a nyní se na jedné straně soudíme s firmou o penále za prodlení stavby. Jde o 740 000 korun. A na druhé straně již máme zpracovaný znalecký posudek a na základě něho děláme projektovou dokumentaci na stávající stavbu, abychom věděli, co musíme zbourat. A co můžeme použít, abychom stavbu dokončili co nejrychleji.

Městský úřad v České Skalici při pohledu z Podhradní ulice

Kdy se tedy lidé budou moci poprvé vykoupat poprvé? Hubnete do plavek, viďte?
Tak když se na mě podíváte, tak letos to ještě nebude. Doufám, že příští rok. Nemyslím to hubnutí, ale ony biotopy, že budou příští rok. Budu pro to dělat všechno, chceme v květnu začít soutěžit.

Zaslechl jsem také něco o dalších investicích ve městě. Což by měla být i revitalizace náměstí?
Ano, náměstí bylo pro Skaličany velkým tématem i před volbami. Nyní jsme ve fázi, kdy máme odsouhlasený stavební projekt na centrální část náměstí okolo kašny. Tam chceme máme rozpis na investice v řádu 22 milionů korun.

Česká Skalice a Hronov jsou ve sporu se stavební firmou Green Project. Věc možná skončí u soudu

Dokončení biotopových jezírek u přehradní nádrže Rozkoš je v nedohlednu

Města Hronov a Česká Skalice na Náchodsku aktuálně řeší údajně špatně odvedenou práci stavební firmy Green Project. Ta pro ně měla zajišťovat práce za desítky milionů korun, úředníci si ale na její postup stěžují. Složitější situace je aktuálně v České Skalici, kde společnost nečekaně ukončila budování biotopových jezírek u přehradní nádrže Rozkoš. Spor možná skončí až u soudu. 

Kdy se začne stavět a revitalizovat českoskalické náměstí?
Tak nebude to v řádech hodin, ale určitě v řádu týdnů. Protože nás nyní čeká archeologický průzkum a od toho se vše odvine.

Vy jste říkala, že ráda jezdíte na kole. Tak se pojďme podívat na cyklostezky. Protože to je možná vaše další srdeční záležitost. A také se vám daří díky dotačním programům otevírat stále nové a nové úseky.
Určitě je to srdeční záležitost. Skalice je centrální východisko pro různé trasy a úplně se nabízí cyklotrasa okolo Rozkoše. Máme cyklotrasu od Jaroměře k Náchodu, tedy nakreslenou. Chci říct, že se na těchto projektech snažíme co nejrychleji posouvat dál, využívat dotačních projektů. I přibližovat návštěvníkům autokempu naše Ratibořice. Obdrželi jsme dotaci 6,7 milionů na propojku autokemp Zlíč - Ratibořice a to už začneme letos stavět.

Ing. Zuzana Jungwirthová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Tak ať se všem krásně jezdí na kole kolem České Skalice v nádherné krajině Boženy Němcové. I vám, paní starostko.
Děkuji moc.

A přeji vám, ať vás ten humor, který máte v sobě, ani na radnici neopouští. Moc děkuji za dnešní návštěvu. Starostka České Skalice Zuzana Jungwirthová byla naším hostem.
Děkuji moc. Na shledanou. Mějte se krásně.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.