Česká Skalice a Hronov jsou ve sporu se stavební firmou Green Project. Věc možná skončí u soudu

10. září 2018

Města Hronov a Česká Skalice na Náchodsku aktuálně řeší údajně špatně odvedenou práci stavební firmy Green Project. Ta pro ně měla zajišťovat práce za desítky milionů korun, úředníci si ale na její postup stěžují. Složitější situace je aktuálně v České Skalici, kde společnost nečekaně ukončila budování biotopových jezírek u přehradní nádrže Rozkoš. Spor možná skončí až u soudu. 

Na břehu Rozkoše má Green Project na starosti kompletní odstranění původního hygienického zázemí v areálu Autocampingu a následné vybudování sportovně rekreačního areálu s přírodním koupacím biotopem. Biotopy za víc než 20 milionů korun mají zajistit čistou vodu na koupání. V polovině června tvrdil jednatel společnosti Lukáš Novotný, že práce jsou hotové ze sedmdesáti procent.
„Budeme rádi, když se nám to povede do podzimu letošního roku."

Dokončení biotopových jezírek u přehradní nádrže Rozkoš je v nedohlednu Co se bude dít dál?

Dokončení biotopových jezírek u přehradní nádrže Rozkoš je v nedohlednu

Stavební firma, která měla biotopová jezírka vybudovat, odstoupila od smlouvy. Město Česká Skalice prý neposkytovalo dostatečnou součinnost. Podle zástupců radnice to ale není pravda. Spor o stavbu za 20 milionů korun možná skončí až u soudu. Už teď je ale jasné, že se návštěvníci kempu koupání v biotopu dočkají mnohem později, než bylo původně v plánu. Podrobnosti zjišťovala reportérka Jana Házová.

Jenže realita je úplně jiná, dostavba je v nedohlednu. Město Česká Skalice firmu opakovaně upozorňovalo na špatně odvedenou práci a nakonec ji kvůli nedodržení termínu vyměřilo penále 740 tisíc korun.
„Reakcí dodavatele byl návrh na odstoupení od smlouvy. Kde důvodem bylo neposkytnutí součinnosti z naší strany. S tím my zásadně nesouhlasíme," říká vedoucí Odboru majetku a investic městského úřadu v České Skalici Jana Horáková. Podle ní je jednání firmy nepochopitelné.
„Popravdě řečeno takovou situaci jsme ještě s žádnou firmou nezažili."

S firmou Green Project mají zkušenosti také v nedalekém Hronově

V Hronově měla společnost Green Project na starosti revitalizaci parku Aloise Jiráska za 28 milionů korun. Hotovo mělo být v polovině července, tehdy ale město zjistilo zhruba sedm desítek vad a nedodělků. Od té doby se toho moc nezměnilo.

„U amfiteátru není hotová atika u střechy, není čelo obložené, ani boky, aby tam nepršelo. A ty sloupy přijdou obložit," popisuje současný stav parku Michaela Kajnarová, která má v Hronově na starost rozvoj města. Hotové podle ní není ani sociální zázemí pro návštěvníky parku, zábradlí na mostě přes řeku a řada dalších věcí.

Dokončení biotopových jezírek u přehradní nádrže Rozkoš je v nedohlednu

„Dělala jsem hodně velkých staveb, ale tohle, co se dělo nebo děje teď tady, tak to jsem ještě nezažila," přidává Michaela Kajnarová svoji zkušenost s jednáním firmy. Té běží od poloviny července smluvní pokuta 47 tisíc korun denně, už teď tak jde o víc než dva a půl milionu korun.

S ředitelem společnosti Green Project Lukášem Novotným se aktuálně podařilo spojit pouze e-mailem. V něm napsal, že v parku Aloise Jiráska v Hronově řeší firma jen nějaké nedodělky, situaci v České Skalici odmítl komentovat úplně.

Třetí aktuální velkou zakázkou stavební firmy je obnova tzv. Malých lázní v Náchodě. Tam Green Project podle mluvčí radnice Niny Adlof v zakázce za 25 milionů korun pokračuje, s největší pravděpodobností ale stavbu nedokončí v termínu.

Spustit audio

Související