Dokončení biotopových jezírek u přehradní nádrže Rozkoš je v nedohlednu Co se bude dít dál?

29. srpen 2018 07:50

Stavební firma, která měla biotopová jezírka vybudovat, odstoupila od smlouvy. Město Česká Skalice prý neposkytovalo dostatečnou součinnost. Podle zástupců radnice to ale není pravda. Spor o stavbu za 20 milionů korun možná skončí až u soudu. Už teď je ale jasné, že se návštěvníci kempu koupání v biotopu dočkají mnohem později, než bylo původně v plánu. Podrobnosti zjišťovala reportérka Jana Házová.

Proč vlastně město Česká Skalice biotopy u Rozkoše buduje?
Hlavním cílem je to, aby se lidé mohli vykoupat v čisté vodě.

Rozkoš má ocelový maják. Z pracovní plošiny je nádherný pohled na vodní nádrž a Orlické hory

Rozkoš má ocelový maják. Z vyhlídkové plošiny je nádherný pohled na vodní nádrž a Orlické hory

Na břehu přehradní nádrže Rozkoš na Náchodsku vyrostl nový maják. Čtrnáct metrů vysokou věž postavili prakticky ze šrotu nadšenci z královehradeckého jachtklubu. Na vrcholu má LED světlo, viditelné ze vzdálenosti několika kilometrů.

V samotné Rozkoši se totiž téměř každý rok objevují sinice a zelené řasy. To část lidí odrazuje od koupání a tedy i návštěvy autokempu, který patří městu Česká Skalice.

Přírodní biotopové koupaliště má mít plochu přibližně dva tisíce metrů čtverečních, rozdělenou na dvě části.

Voda z biotopu by měla být vždy čistá a to bez použití chemie. Upravovat se bude pomocí tzv. biofiltrů a kořenového systému rostlin.

Rozpočet na celou akci je přibližně 20 milionů korun bez DPH.

Stavbu přírodních koupacích jezírek provází problémy od začátku. Co se stalo tentokrát?

Jezírka už měla být dávno hotová. Ovšem po prvním výběrovém řízení vítězná firma odstoupila. I potom se stavba komplikovala a termín dokončení posunoval. Momentálně je situace taková, že stavební firma Green Project s.r.o. práce nečekaně ukončila, odvezla veškerou techniku a odstoupila od smlouvy.

Dokončení biotopových jezírek u přehradní nádrže Rozkoš je v nedohlednu

Jako důvod firma uvedla, že město neposkytovalo dostatečnou součinnost. Co to přesně znamená, jsme se chtěli zástupců firmy Green Project zeptat, ředitel společnosti ale na otázky nereagoval.

Stejná firma má přitom problémy i v nedalekém Hronově. Tam má na starost obnovu parku Aloise Jiráska. Společnost ho měla odevzdat v červnu, ale nesplnila ani dodatečný termín v polovině července. Město při předání objevilo 70 vad a nedodělků. Firmě od té doby podle vedení radnice naskakuje smluvní pokuta vy výši 47 tisíc korun denně.

Dokončení biotopových jezírek u přehradní nádrže Rozkoš je v nedohlednu

Jak se může situace při budování biotopových jezírek u přehradní nádrže Rozkoš vyvíjet dál?

Podle vedení města teď celou záležitost řeší právníci. Město chce jejich prostřednictvím zpochybnit to, že firma odstoupila od smlouvy, což považuje za neoprávněné.

Prozatím Česká Skalice za budování biotopových jezírek stavební společnosti zaplatila 9 milionů korun s DPH. Jakmile bude vše vyřešené, chce radnice vypsat nové výběrové řízení na dokončení stavby.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související