Rozkoš má ocelový maják. Z pracovní plošiny je nádherný pohled na vodní nádrž a Orlické hory

4. srpen 2017

Na břehu přehradní nádrže Rozkoš na Náchodsku vyrostl nový maják. Čtrnáct metrů vysokou věž postavili prakticky ze šrotu nadšenci z královehradeckého jachtklubu. Na vrcholu má LED světlo, viditelné ze vzdálenosti několika kilometrů.

Člen jachtklubu a stavitel majáku Ivan Kukla odemkl plechové dveře majáku. Po žebříku se dá vylézt až nahoru na pracovní plošinu. Záměrem je umístit sem také meteostanici.

Majákové světlo má v sobě desetiwattovou LED žárovku. Opravdu jej uvidíme i z druhé strany vodní nádrže?

„Nejen z druhé strany Rozkoše, ale i z té cesty, co vede na Náchod od České Skalice", říká Ivan Kukla.

Majík má výšku 14 metrů a je pravděpodobně nejvyšší svého druhu v České republice

Čtěte také

„U vody je u nás nejvyšší určitě. Ještě jsou majáky na Šumavě, na Slapech, tam je asi šestimetrový. Ale jiný takový nebude," usmívá se Ivan Kukla.

Rozkoš má ocelový maják. Z vyhlídkové plošiny je nádherný pohled na vodní nádrž a Orlické hory

Proč je maják vysoký přesně 14 metrů? Má to nějaký důvod?

„Vycházelo se z toho, jaký byl materiál. A co se nechá pozinkovat. A pozinkovat jde 15 metrů. A pro to pozinkování jsme museli ten koš oddělat," vysvětluje Ivan Kukla.

Maják ale prakticky na Rozkoši zapotřebí není

„V žádném případě. Ale patří to ke kotvišti. Tak jsme se před mnoha lety rozhodli, že to nějak zkusíme dát dohromady. Když máme noční závody a když je hodně špatné počasí, tak je to milé. A kdyby to mělo zachránit jeden jediný život, tak to za to stojí. Všechno by mělo mít i svůj účel. Nejen krásu a požitek, ale aby to bylo i trošku užitečné," dodává Ivan Kukla.

Bohužel horní plošina není přístupná. Ale v sobota 5. srpna 2017 ta možnost bude. Ve 14 hodin je slavnostní křest majáku a následně se zájemci budou moci nahoru podívat!

autor: baj
Spustit audio