Díky pomoci lidí získali po krádeži vodní záchranáři na přehradě Rozkoš u Náchoda nové motory

13. srpen 2018 12:38

Plně vybavení jsou opět vodní záchranáři na přehradě Rozkoš u Náchoda. Koncem července jim sice zatím neznámý zloděj ukradl dva motory ke člunům a nádrž plnou paliva. Díky pomoci veřejnosti ale záchranáři už zvládli sehnat motory nové. 

S šéfem vodních záchranářů na Rozkoši Vratislavem Vrábelem jsme u jednoho z nových motorů. Krádež, která se tady stala koncem července. tedy má pro záchranáře vlastně šťastný konec.

Okradli vodní záchranáře na Rozkoši. Finanční odměnu dostane ten, kdo pomůže věci najít

Dva motory ke člunům a nádrž plnou paliva ukradli vodním záchranářům na přehradě Rozkoš

Dva motory ke člunům a nádrž plnou paliva. To někdo ukradl vodním záchranářům na přehradě Rozkoš na Náchodsku. Případ šetří policie. Bezpečnost turistů ohrožena není. Záchranáři ale aktuálně nemůžou například cvičit mladé členy.

„Díky ochotě a vstřícnosti máme už nové motory. Pomohlo nám velmi výrazně město Česká Skalice, protože nám koupilo nový motor pro záchranáře, aby mohli cvičit. A hlásilo se nám i plno dalších lidí. Volal mi nějaký šéf vodáckého oddílu, nabízel nám k zapůjčení dva motory na sezónu, abychom mohli fungovat. Pak mi volal jeden soukromník, který nám nabízel svůj vlastní motor, že nám jej zadarmo zapůjčí," vysvětluje Vratislav Vrábel.

Záchranáři dokonce dostali na nové motory slevu. Za jeden místo 23 tisíc korun zaplatili 18 tisíc. Vlna solidarity záchranáře, kteří většinou pracují zadarmo ve svém volnu, velmi překvapila.

Policisté z obvodního oddělení v České Skalici na přehradu Rozkoš vyráží pravidelně a zajímají se hlavně o bezpečnost.

„Nás to moc potěšilo. Nejen mě osobně, ale i ostatní kolegy, že ta naše společnost není tak zkažená. Že se lidé ještě dokáží spojit a pomoci," říká Vratislav Vrábel, který už ale nevěří, že se původní motory někdy najdou. Policie ale pátrání nevzdává.

„V současné době prověřujeme námi získané poznatky. Sami jsme propátrali území a to například i pod vodní hladinou, kde by se mohli dané věci nacházet. I nadále apelujeme na veřejnost, pokud by mohla předat policii jakékoliv informace, které by vedly k dopadení pachatele, ať tak učiní. I s takovým časovým odstupem," říká Magdaléna Vlčková z královéhradecké krajské policie.

Zloději hrozí za krádež motorů až 2 roky ve vězení.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související