Okradli vodní záchranáře na Rozkoši. Finanční odměnu dostane ten, kdo pomůže věci najít

31. červenec 2018 08:32

Dva motory ke člunům a nádrž plnou paliva. To někdo ukradl vodním záchranářům na přehradě Rozkoš na Náchodsku. Případ šetří policie. Bezpečnost turistů ohrožena není. Záchranáři ale aktuálně nemůžou například cvičit mladé členy.

Vypsal jsem i finanční odměnu tomu, kdo nám pomůže ukradené věci najít. To říká Vratislav Vrábel, šéf vodních záchranářů na přehradě Rozkoš na Náchodsku.

„Lodě jsme měli zabezpečeny bezpečnostními zámky. Ty musel někdo odštípnout," popisuje na molu v loděnici šéf vodních záchranářů na Rozkoši Vratislav Vrábel. Jeho kolegové krádež zjistili v neděli ráno.

„Ukradli nám celou nádrž z velkého záchranného člunu, kterým zajišťujeme druhou stranu přehrady. V té době jsme nebyli schopni zasáhnout. Byli jsme vyřazeni z provozu. Jako šéf vodních záchranářů se musím vyjádřit slušně, takže se mi to nelíbí a jsem z toho takový smutný," doplňuje Vratislav Vrábel.

Rozkoš bude o prázdninách nepřetržitě hlídaná. Vodním záchranářům začala hlavní část sezóny

Vodní nádrž Rozkoš u České Skalice bude o prázdninách nepřetržitě hlídaná záchranáři

O vodní nádrži Rozkoš u České Skalice se říká, že je to Východočeské moře. Protože je rozlohou asi tisíc hektarů největší vodní plochou v regionu. Není tedy divu, že je vyhledávaným místem pro rekreaci. Ale koupat se tam lidé chodí nejen z pláže u auto-kempu, která je k tomu určená. V létě se proto o dozor a první pomoc starají vodní záchranáři.

Záchranáři, kteří tady přes léto slouží nepřetržitě, už sehnali novou nádrž. A k dispozici mají i další větší člun. U dvou menších jim ovšem stále ukradené motory chybí. Právě na nich se ale přitom mají v létě cvičit vodní záchranáři...

„Potřebujeme ti mládež, protože nám roky přibývají. A éra čtyřicátníků a padesátníků už tady nastala," vysvětluje Vratislav Vrábel.

Vodní záchranáři, kteří na Rozkoši často slouží zadarmo v době svých dovolených, škodu odhadují na 50 tisíc korun. Část zřejmě pokryje pojistka, další peníze už teď přislíbilo město Česká Skalice, které u přehrady leží.

Dva motory ke člunům a nádrž plnou paliva ukradli vodním záchranářům na přehradě Rozkoš

Vratislav Vrábel se ovšem nevzdává ani možnosti, že se motory najdou: „Veřejnost by nám mohla pomoci tím, kdyby náhodou někde viděla, že ty motory jezdí. Černá barva, z boku je červenobílý pruh, napsáno HYDEA a na zadní části kapoty toho motoru je číslice 5, jako 5 koňských sil. Vypsal jsem odměnu 5 tisíc korun tomu, kdo nám pomůže ty motory dohledat, nebo nás přivede na stopu pachatelů."

O pomoc veřejnost prosí i policie, která případ vyšetřuje

„Věc v současné době intenzivně vyšetřujeme. V případě dopadení pachatele a uznání viny mu hrozí trest až do výše dvou let," říká za hradeckou krajskou policii Magdaléna Vlčková.

Podobné případy se staly i v minulosti například na Lipně. V roce 2013 někdo ukradl motor z policejního člunu, v roce 2016 také na Lipně pak o motor přišli tamní vodní záchranáři.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související