V České Skalici vodárny odečítají spotřebovanou vodu na dálku. Umožňují to speciální vodoměry

8. duben 2018 10:15

Vodárny Česká Skalice letos dokončí digitalizaci vodoměrů. Usnadňují odečet spotřebované vody, odhalí i případnou manipulaci. Jak systém funguje zjišťoval reportér Václav Plecháček.

S pracovnicí vodáren Česká Skalice Alenou Bílkovou jsme nasedli do auta. Má v ruce tablet a také jakousi anténu. To je ono zařízení, díky kterému bude odečítat spotřebu vody z jednotlivých domácností.

„Ano. Projíždíme kolem bytovky. A tady na tabletu máme mapu, kde vidíme ony vodoměry. Ty jsou označeny zeleně. A když se nám odečte, tak se na tabletu změní barva na šedou. Tím víme, že jsme vodoměr odečetli," vysvětluje Alena Bílková.

Vodoměry - teplá a studená

Ne vždy ale software dokáže odečet načíst během jízdy v automobilu. A pak je nutné z auta vystoupit. Třeba v případě, že je vodoměr na druhé straně nemovitosti, nebo je umístěn uvnitř kamenného sklepa.

„Nyní jsme obešli dům a už se mi ten vodoměr načetl, už to naskočilo. A je to. S touto technologií je pro nás odečet vodoměrů zjednodušený. Celou Českou Skalici objedeme přibližně za 3 až 4 dny. Zatímco v tom starém systému, kdy jsme museli každého obcházet a zvonit, tak to trvalo týdny," říká Alena Bílková.

Jsme v kanceláři jednatele vodáren Česká Skalice Antonína Bednáře. Vaše práce se zrychluje, méně se narušuje soukromí jednotlivých odběratelů. Pozná se také na dálku třeba neoprávněný zásah do vodoměru? Protože při té fyzické kontrole, jste měli hned jasno. Pozná to i software v tabletu?

vodovodní kohoutek, voda z kohoutku, dřez, kuchyně

„Samozřejmě. Ten vodoměr si pamatuje úplně všechno. To znamená, kolik vody proteklo, jestli s ním někdo manipuloval, jestli jej třeba přetočil, nebo podobné věci. To dříve nešlo. Dřív se pouze zjistilo, že je porušená plomba. Dnes můžeme majiteli nemovitosti dokázat přesně, co se stalo," říká Antonín Bednář.

Stále ještě není novými vodoměry pokryto sto procent domácností České Skalice. Nové se stále instalují. Jaké jsou aktuální čísla?

„Máme 1 600 přípojek. A zbývá nám asi nějakých 400. Předpokládáme, že se nám to podaří do konce roku instalovat," dodává Antonín Bednář.

Dálkově odečítají spotřebu vody i v jiných městech. V okolí České Skalice například v Náchodě a v Červeném Kostelci.

Voda je základ života. Vodovodní kohoutek (ilustrační foto)
autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související