Problémy s podzemní vodou v barokním areálu Kuks a blízkém okolí bohužel neskončily

30. březen 2018 09:45

Majitelé dvacítky nemovitostí v Kuksu na Trutnovsku mají stále problémy s vodou ve svých studních. Hladina vody výrazně poklesla loni krátce poté, co soukromá firma provedla na jednom z pozemků v obci sto metrů hluboké vrty pro tepelné čerpadlo. Přes zimu se sice studny částečně naplnily, podle odborníků do nich ale jen natekla povrchová voda.

„My jsme se radovali, skákali jsme metr dvacet do výšky, ale poněkud předčasně," popisuje Marie Komárková dočasnou radost, kdy se její studna po mnoha měsících znovu naplnila.

Teď už ale hladina vody znovu klesá. „Asi to byly jen srážky. Protože tato zima byla mimořádně bohatá na srážky. A prostě se tam stahovala ta povrchová voda," říká Marie Komárková.

To samé si myslí i vedení obce, a nebo třeba referentka Odboru životního prostředí Městského úřadu v nedalekém Dvoře Králové nad Labem Světlana Vitvarová. „Nedošlok jakémusi samovolnému spravení té situace v podzemí. A můj názor je, že ta voda nadále odtéká. A že ten problém nadále trvá."

Stavba roku 2016: areál Hospitalu v Kuksu

Odbor životního prostředí je přesvědčený o vině společnosti provádějící vrt pro tepelné čerpadlo a připravuje rozhodnutí o pokutě, ta může být až půl milionu korun. A to i přesto, že firma Green Gas DPB pochybení odmítá. „Tvrdí, že je situace naprosto v normálu a že se stabilizovala. A že půlroční pokles hladiny podzemní vody je běžné kolísání, které může vzniknout při těch vrtných pracích."

Čtěte takéV Kuksu hledají příčinu poklesu hladiny podzemních vod

Společnost Green Gas DPB poskytla Českému rozhlasu jen krátké vyjádření, mluvčí Jaroslav Baďura v něm poukazuje na nedávné zvýšení hladiny vody. „S ohledem na to, že na konci ledna 2018 došlo k výraznému zlepšení stavu, pokračuje monitoring hladin podzemních vod s cílem posoudit tento stav jako stabilizovaný."

Schodiště k lázeňskému domu, dnes muzeu

GreenGas je prý ochotný zaplatit náklady, které kvůli poklesu vody vznikly. Škody zatím vyčíslila jen obec Kuks, podle nezávislého starosty Jiřího Berana je to 275 tisíc korun. „V té částce jsou škody, které nám vznikly činností na čističce odpadních vod, kdy ta voda není dostatečně naředěná a máme problémy s čerpáním kalové vody. Dále tam jsou činnosti, které jsou spojeny s administrativou. Zajištění opozičního hydrogeologa, který nám dozoruje celou akci jako takovou."

Všechny zainteresované strany se znovu sejdou v květnu, do té doby by měl být k dispozici hydrogeologický posudek, zároveň se bude dále sledovat stav hladiny podzemní vody.

Podle vedení obce i úředníků Odboru životního prostředí je ale téměř jisté, že se stav nezlepší a bez vody tak budou v dalších měsících nejen majitelé studní, ale také historické kaskádovité schodiště, které patří k symbolům zdejšího barokního areálu.

Obnovená bylinná zahrada
autor: baj
Spustit audio

Související