Dobudování koupacích biotopových jezírek u přehradní nádrže Rozkoš je stále v nedohlednu

16. listopad 2018 12:32

Město Česká Skalice stále řeší problém s nedokončeným biotopovým koupalištěm. To měla za zhruba 22 milionů vzniknout u přehradní nádrže Rozkoš. Stavební firma ale práci nedokončila. Nové vedení radnice chce vypsat nové výběrové řízení, to ale momentálně není možné. Zatím totiž nedošlo k předání staveniště.

„Při předání staveniště nebyly dodány od firmy Green Project veškeré dokumenty a certifikáty potřebné k tomu, abychom měli všechny podklady k případné reklamaci," vysvětluje nezávislá starostka České Skalice Zuzana Jungwirhtová. Ta je po volbách ve funkci jen pár dní, s problémem trvajícím řadu měsíců se tak teprve detailně seznamuje. Přístup stavební společnosti je ale podle ní nestandartní.

„Překvapila mne nespolupráce firmy Green Project a nerespektování výhrad technického dozoru."

Dokončení biotopových jezírek u přehradní nádrže Rozkoš je v nedohlednu Co se bude dít dál?

Dokončení biotopových jezírek u přehradní nádrže Rozkoš je v nedohlednu

Stavební firma, která měla biotopová jezírka vybudovat, odstoupila od smlouvy. Město Česká Skalice prý neposkytovalo dostatečnou součinnost. Podle zástupců radnice to ale není pravda. Spor o stavbu za 20 milionů korun možná skončí až u soudu. Už teď je ale jasné, že se návštěvníci kempu koupání v biotopu dočkají mnohem později, než bylo původně v plánu. Podrobnosti zjišťovala reportérka Jana Házová.

Podobný názor má i externí právník města Karel Huneš. Česká Skalice odstoupila od smlouvy, požaduje odstranění vad na už dokončených částech biotopového koupaliště a také zaplacení smluvní pokuty zhruba 750 tisíc korun za porušení smlouvy.
„Toto je velice výjimečná situace jednak rozsahem a také neodborností a množstvím problémů na stavbě."

Město je teď ve složité situaci, vypsat nové výběrové řízení na dokončení jezírek může až poté, co staveniště převezme. K tomu by mohlo dojít příští středu.

Firma Green Project má problémy na více místech 

Stejná společnost má přitom problémy i v dalších dvou městech na Náchodsku - v Hronově a Náchodě. Tam jde o zakázky za dalších víc než 50 milionů korun.

Dokončení biotopových jezírek u přehradní nádrže Rozkoš je v nedohlednu

V Hronově měla firma v létě předat městu revitalizovaný park Aloise Jiráska, momentálně její pracovníci stále odstraňují některé reklamace. Hronov vyměřil Green Projektu za pozdní dokončení prací pokutu téměř 3 miliony korun.

Česká Skalice a Hronov jsou ve sporu se stavební firmou Green Project. Věc možná skončí u soudu

Dokončení biotopových jezírek u přehradní nádrže Rozkoš je v nedohlednu

Města Hronov a Česká Skalice na Náchodsku aktuálně řeší údajně špatně odvedenou práci stavební firmy Green Project. Ta pro ně měla zajišťovat práce za desítky milionů korun, úředníci si ale na její postup stěžují. Složitější situace je aktuálně v České Skalici, kde společnost nečekaně ukončila budování biotopových jezírek u přehradní nádrže Rozkoš. Spor možná skončí až u soudu. 

„Green Project se vyjádřil, že s pokutou nesouhlasí. Další postup bude ten, že bychom měli celý projekt předat nějakému auditorovi. A řešit to s profesionální firmou," říká nový starosta Hronova Petr Koleta z hnutí ANO.

V Náchodě firma nestihla ani v prodlouženém termínu dokončit tzv. Malé lázně, tady jakýsi odpočinkový areál, jehož součástí jsou pítka s minerální vodou. Radnice tak plánuje odstoupit od smlouvy a vypsat výběrové řízení na dokončení celého areálu - už samozřejmě s jinou stavební společností.

Aktuální vyjádření společnosti Green Project se Českému rozhlasu sehnat nepodařilo. Před jedenácti dny potvrdil ředitel společnosti Lukáš Novotný v e-mailu, že se smluvní pokutou v Hronově firma nesouhlasí, situaci v České Skalici a Náchodě odmítl komentovat.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související