Jedeme na lyže. Pozor na rozdílné dopravní předpisy. V cizině je policie přísná a trestá neúprosně

22. leden 2020

Pro každého, kdo chce cestovat autem do ciziny, je důležité vědět o nově zavedených změnách. Novinky u našich sousedů, na které bychom měli dát v novém roce pozor - Německo, Rakousko, Itálie. 

Mluvčí a redaktor ÚAMK ČR Igor Sirota v naší radioporadně na téma: jedeme autem na lyže do zahraničí. Novinky u našich sousedů, na které bychom měli dát v novém roce pozor.

Čtěte také

Rakousko je pro Čechy lákavé svou blízkostí, přírodou a nespočetným množstvím letních i zimních aktivit.

Rakouská dálniční známka není drahá se dá zakoupit dvěma způsoby: papírovou variantu na benzínové pumpě za hranicemi, nebo elektronickou variantu přes internet.

Ale pozor! Elektronická známka začíná platit až 18 dní po zakoupení, je tedy nutné ji pořídit zavčas. Známka se lepí na čelní sklo buď pod zrcátko, nebo do levého horního rohu. Nesprávné umístění se trestá pokutou.

Rakouská policie je velice přísná

Kromě správného místa na vylepení dálniční známky si dejte ještě pozor na následující věci:

Lyže musí být nutně uloženy ve střešním boxu, či ve vaku v autě. Vak musí být uchycený tak, aby v případě nárazu nedošlo k jeho vymrštění a ohrožení posádky. Není možné lyže nechat volně položené v kufru. Za to je pokuta.

Platí zákaz používání palubních kamer, kouření a telefonování za jízdy.

Pozor na rozdílné dopravní předpisy v zahraničí (ilustrační foto)

Děti do 14 let a 150 cm výšky musí být posazeny na autosedačce nebo podsedáku. Pokud jsou starší či vyšší, mohou používat pás pro dospělé, ale ten nesmí vést přes krk. Tolerance alkoholu je do 0,5 promile v krvi pro řidiče, kteří jezdí déle než dva roky. Pro ostatní je alkohol zakázaný.

Reflexní vesta musí mít oranžovou barvu a každý člen posádky musí jednu mít. Lékárnička a výstražný trojúhelník umístěte do kabiny řidiče, nikoliv do kufru. Trojúhelník se pokládá 100 metrů za auto, na dálnici 200 metrů.

Nástrahy GPS přístrojů

Při používání navigace buďte obezřetní - zvláště ty statické bez připojení k internetu nemusí zohledňovat zimní uzavírky průsmyků a řidičskou náročnost jednotlivých variant trasy.

Čtěte také

Především se to týká cest do vzdálenějších oblastí Alp, tedy do Itálie, Švýcarska nebo do Francie. Doporučenou trasu se vyplatí ověřit v „papírové“ mapě, kde bývají zimní uzavírky většinou značené nebo využívat „chytré“ navigace.

Ve většině navštěvovaných lyžařských zemí bývá nafta levnější než benzin. Při cestě do Alp platí zjednodušené pravidlo, že čím dále, tím dráže - nejlevněji tak natankujete v Rakousku, o něco dráže v Německu a ještě dráže pak ve Francii, Itálii a Švýcarsku.

Celou radioporadnu s Igorem Sirotou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.