Jan Jarolím: Na všem zlém se dá najít to dobré. Zase se ukázalo, že umíme táhnout za jeden provaz

16. červen 2020

Podíváme se do Dvora Králové nad Labem, abychom si řekli, jak se tam mají, jak zvládli situaci kolem koronaviru, jak se to dotklo kulturních a společenských akcí, jak situaci zvládají podnikatelé a jestli jim město vyšlo nějakým způsobem vstříc. Na to všechno se budeme ptát starosty Dvora Králové nad Labem Jana Jarolíma za Hnutí ANO. 

Jak jste to všechno zvládli? Asi jste ani vy nic podobného nejen v životě, ale ještě navíc ve funkci starosty, nezažil.
Je to přesně tak. Já si myslím, že spousta lidí takovou situaci zažila poprvé. V březnu jsme byli stejně jako spousta jiných představitelů obcí a dalších lidí v situaci, kdy jsme neměli ani roušku ani respirátor ani litr žádné dezinfekce. Takže se vše začalo nějakým způsobem shánět. A díky bohu se podařilo ty věci sehnat, rozdistribuovat tam, kde byly potřeba a možná i díky tomu celou situaci zvládnout.

Jakub Schmidt a Ing. Jan Jarolím ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co ona prvopočáteční solidarita mezi lidmi, všichni šili roušky. Vy jste také šil?
Všude se šilo. Já jsem nešil, sháněl jsem látky, aby se mohlo šít. Ale vím, že i třeba městští úředníci a maminky šily. Prostě opravdu, kdo mohl, tak šil. Asi na všem zlém se dá najít to dobré. A to dobré, co se na té krizi ukázalo, že opravdu zase umíme být solidární a umíme si pomáhat, umíme se semknout, když je potřeba svým způsobem táhnout za jeden provaz. Všechno tohle přispělo k tomu, že se to nějakým způsobem zvládlo.

Poděkování si zaslouží všichni zodpovědní lidé, protože dodržováním nařízených opatření, jsme se z toho nejhoršího dostali.
Ing. Jan Jarolím, starosta Dvora Králové nad Labem

Dvůr Králové má vůbec textilní tradici a historii.
Ano, říká se mu Český Manchester. I díky tomu jsme sehnali u místního výrobce látku, která byla velmi vhodná právě k šití roušek, protože byla ošetřena barvou, která zabíjí viry a bakterie. Podařilo se nám koupit přes půl kilometru této látky a zároveň ji rozdistribuovat, aby se z ní šily roušky. Takže jsme celkem měli nějakých 6 600 roušek. Z toho nám ale, musím říct, pořád zhruba 3 000 roušek zůstalo. My jsme je nechali schované, kdyby se objevila nějaká druhá vlna nebo něco dalšího, abychom byli připravenější, než v březnu.

Čtěte také

Poměrně rychle se lidé naučili pravidla, jak se chovat. I to je jistě dobré, kdyby náhodou něco takového přišlo znovu?
Stoprocentně. Já si myslím, že ta opatření, která působila na první pohled velmi drasticky, ale lidé je dodržovali, tak se ukázalo, že je to dobře. Možná i proto to tady u nás nedopadlo jako v jiných zemích, kde byla situace opravdu tragická.

Jak jste se s tím pracovně vypořádal vy osobně jako starosta? Také jste pracoval z domova?
To nejde, moje role a role třeba paní místostarostky byla v tom, že jsme sháněli ochranné prostředky a snažili se je i distribuovat mezi lékaře a pracovníky sociálních služeb, ale i třeba mezi pracovníky IZS. Já jsem pravidelně jezdil na policii, za hasiči a rozvážel jsem tam roušky, protože prostě v té chvíli nebyly.

Venkovní výběhy Safari Parku Dvůr Králové se těší na návštěvníky

Lidé ve Dvoře Králové tedy dodržovali karanténní opatření a vše proběhlo tak, jak to mělo být?
Já si myslím, že ano. Když jsem chodil po ulicích, tak jsem viděl, že ačkoliv lidé brblali, tak prostě roušky nosili a karanténní opatření dodržovali. Za to jim patří největší dík, protože díky tomu se podařilo nákazu zvládnout.

Dvůr Králové nad Labem
je historické město s šestnácti tisíci obyvateli. Nachází se v centrální části Královéhradeckého kraje asi 35 km severně od Hradce Králové a 19 km jižně od Trutnova. Město s tradicí textilního průmyslu má řadu historických, kulturních i uměleckých památek a je jedním z turistických center východních Čech.

Podpoří město nějak místní podnikatele, kteří museli zavřít své obchody, provozovny a restaurace? Jak jim vyjdete vstříc?
My jsme se pokusili podnikatelům pomoci ve dvou rovinách. Jednak je to rovina obecně závazných vyhlášek, kde zastupitelstvo schválilo, že od 1. července nebude ve městě zpoplatněno umístění dočasných staveb a zařízení sloužících pro poskytování služeb a prodeje. A zároveň jako podpora cestovního ruchu bude od 1. července také zrušen poplatek z pobytu.

Kostel svatého Jana Křtitele ve Dvoře Králové nad Labem je gotická stavba zbudovaná v letech 1399-1400 na místě starší románské baziliky. Kostel byl roku 1644 doplněn věží

Co odpuštění nájemného v provozovnách.
Přesně tak, to je ta druhá kapitola oné podpory. My jsme se rozhodli nájemné prominout podnikatelům, kteří ho platí za městské prostory. To prominutí je poměrně složitější, ale obecně se dá říct, že se snažíme všem podnikatelům prominout nájemné z nějaké části až třeba do konce roku.

Čtěte také

Už se tedy na vás obracejí? Podnikatelé vědí, že takové možnosti jsou.
Ano. My ještě čekáme na to, jestli nás podpoří stát tak, jak avizuje. Protože stát by chtěl za druhé čtvrtletí podpořit podnikatele dotacemi, kdy by jim až 50 % nájemného uhradil za podmínky, že my jim dalších 30 % promineme. Takže jsme teď schválili ono 30procentní prominutí za druhé čtvrtletí a počkáme, jestli se stát k tomu postaví tak, jak slíbil.

Jak muselo město omezit naplánované investice?
Obecně se asi dá velmi těžko popsat přesný výpadek příjmů města, protože ony příjmy jsou tvořeny z několika různých zdrojů. Ale když se budeme držet nějakého černější scénáře, tak se bavíme o řekněme 10 až 11procentním výpadku příjmů. U nás to znamenalo škrtnout investice v řádu 40 milionů korun. Nakonec jsme se rozhodli, že poškrtáme investice, u kterých reálně hrozí, že bychom je do konce roku vůbec nestihli realizovat. A přesuneme je na příští rok. A zároveň v této chvíli čekáme opět na podanou ruku státu, který by nám měl vyplatit nějaký kompenzační bonus. Ta částka je 1200 korun na obyvatele, což by v našem případě znamenalo zhruba 19 milionů korun do příjmu. Reálný dopad pandemie na příjmy města by potom byl zhruba jen 5procentní a to už by se asi nějakým způsobem dalo zvládnout.

Krize je svým způsobem příležitost. Rozhodně nechceme v projektech polevovat. Chceme investice rozjet a ještě víc je podpořit.
Ing. Jan Jarolím, starosta Dvora Králové nad Labem

A rozpracované projekty? To znamená opravy silnic, vaše pověstná kanalizační síť je děravá jako cedník.
Rozhodně v těchto větších projektech nechceme polevovat. Naopak, teď se rozhodujeme, že půjdeme úplně obrácenou cestou. Je to svým způsobem příležitost, která z té krize vzešla. My jsme se dostali do fáze, kdy je město ve velmi dobré finanční situaci a kondici. Tedy bychom chtěli naopak investice ještě víc podpořit a rozjet. Klidně za cenu nějakých úvěrů, které dnes nejsou vůbec drahé a je dobré si dnes peníze půjčit. Tedy investice rozjet a ještě víc podpořit.

Nová soukromá léčebna ve Dvoře Králové přijala první pacienty

Určitě chcete také podpořit cestovní ruch. Vy máte výhodu v safari parku, protože k vám přijedou turisté z celé republiky.
Přesně tak. Já to jen upřesním, oni sice přijedou k nám, ne tolik do města, ale do regionu. Velká skupina z nich se u nás moc nezdrží a zase ze zoologické zahrady jede zpátky. A my pracujeme na tom, abychom je u nás prostě udrželi a na něco přilákali.

Čtěte také

Budou tedy nějaké velké tradiční akce?
Určitě se chystáme udělat oslavy 750 let od první písemné zmínky města, jak jsme plánovali v září. Myslím si, že zatím není důvod tuto akci rušit a děláme všechno proto, aby proběhla.

Chtěl byste, pane starosto, na závěr někomu poděkovat? Třeba zdravotníkům, hasičům, lékařům, kteří byli, jak se říká, v první bojové linii?
Samozřejmě, ale já se vždycky bojím, že na někoho zapomenu. Takže já bych chtěl poděkovat přesně těmto lidem. Málokdo si do chvíle, než krize přišla, uvědomoval, jak strašně těžká jejich práce. A to samé platí o pracovnících v sociálních službách. Ale poděkování si prostě zaslouží všichni zodpovědní lidé, protože dodržováním opatření, jsme se z toho nejhoršího dostali. Věřím, že už nic dalšího nebude.

Jakub Schmidt a Ing. Jan Jarolím ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl dnes starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím. Moc děkuji za návštěvu a přejeme klidné a příjemné léto.
Děkuji moc za pozvání. Hezké léto, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související