Dvůr Králové bude v příštím roce hospodařit s rozpočtem 483 milionů, pětina půjde na investice

11. prosinec 2019 09:59

Dvůr Králové nad Labem příští rok opraví zimní stadion nebo letní koupaliště. Zastupitelé schválili rozpočet ve výši 483 milionů korun. Víc než pětinu z téhle částky radnice použije na investice. Rozpočet města je schodkový, výdaje jsou o 35 milionů vyšší než příjmy, rozdíl radnice zčásti pokryje úvěrem, zbytek díky ušetřeným penězům. 

Čtěte také

Největší investicí příštího roku bude modernizace zimního stadionu za 35 milionů korun, podle starosty Jana Jarolíma z hnutí ANO je úprava haly nezbytná.
„Protože potřebujeme nahradit stávající nebezpečnou technologii chlazení čpavkem. I proto jsme zkusili požádat o dotaci."

Ta by pomohla financovat i druhou část plánované modernizace zimního stadionu, tak aby splňoval budoucí požadavky hokejového svazu na třetí nejvyšší soutěž.
„Upravili bychom i velikost hrací plochy, což bude vyžadovat soutěžní řád pro druhou ligu."

Jak dopadl rozpočet? (ilustrační fotografie)

Mezi další významné investice Dvora Králové nad Labem budou v příštím roce patřit úpravy ulic Krkonošská a Hejdukova, obnova školských zařízení nebo letního koupaliště.

Technické služby města sklidily kritiku některých zastupitelů

Návrh rozpočtu prošel hlasováním bez problémů, měl ale i své odpůrce. Například Jan Bém z ODS kritizoval výdajovou část.
„Hlavní moje argumenty byly proti příspěvku technickým službám. Protože na to, jakou tady v našem městě odvádějí nedostatečnou službu, tak jim dáváme peněz až moc."

Čtěte také

Právě zastupitelé ODS patří mezi hlavní kritiky stavu technických služeb a během zastupitelstva přišli s návrhem na odvolání ředitele společnosti. Tomu vyčítají manažerská selhání, uzavírání nevýhodných smluv, a nebo porušení povinností při správě cizího majetku.

O odvolání ředitele ale nakonec zastupitelé nehlasovali, 8 hlasů z 19 přítomných totiž pro zařazení do programu veřejného jednání nestačilo. Pro Danu Bohutínskou z ODS to bylo zklamání.
„Neudělalo mi to žádnou radost, protože jsem konání pana ředitele věnovala spoustu času. Slýcháme od občanů ze všech stran kritiku technických služeb a že to zastupitelé nevidí nebo nechtějí vidět, mne mrzí."

Samotný ředitel Technických služeb města Jan Horsák nařčení ze špatného vedení společnosti odmítá. Podle něj jsou nedůvodná.

Spustit audio

Související