Náchod schválil rozpočet na rok 2020. Výdaje budou 560 milionů, čtvrtina půjde na investice

10. prosinec 2019 08:53

Rozpočet města Náchod bude v příštím roce 560 milionů korun. Téměř jednomyslně ho v pondělí 9. prosince večer schválili zastupitelé. Na investice má radnice připravených 153 milionů korun, utratí je například za opravu mostu v Bělovsi nebo stavbu spolkového centra. 

Čtěte také

„Těch investic není tolik a je to prostě proto, že rozpočet je připravován a koncipován tak, že se budeme hodně věnovat přípravám, jelikož hodně investic potom přijde ten další rok," říká k rozpočtu starosta dvacetitisícového Náchoda Jan Birke z ČSSD.

V budoucnu město plánuje například stavbu sportovní haly za 120 nebo art centra za 40 milionů korun. V příštím roce ale bude největší investicí oprava mostu přes řeku Metuji v místní části Běloves, za 20 milionů korun.
„Ten je nutné udělat nejen proto, že je na hranici životnosti, ale také protože tam bude hlavní příjezdová komunikace do lázní. Musíme zvýšit nosnost onoho mostu a dostat ji na 30, možná až na 50 tun."

Jak dopadl rozpočet? (ilustrační fotografie)

V roce 2020 město Náchod plánuje také například výstavbu odpadového centra v technických službách za 17 milionů, revitalizaci parku u soudu za 7 milionů, a připravených má i 9 milionů korun na vybudování spolkového, sportovního a kulturního centra ve čtvrti Babí.
„Aby si tam maminky mohly zacvičit, aby si tam chlapi mohli zahrát karty. Aby se tam mohli sejít rybáři nebo holubáři či hasiči, zkrátka aby tam byl život."

Rozpočet byl schválen téměř jednomyslně

Zastupitelé schválili rozpočet města Náchoda na příští rok skoro jednomyslně. Třiadvacet jich bylo pro, zdržel se pouze Jan Ježek zvolený na společné kandidátce Pirátů a Zelených.
„Vedlo mě k tomu to, že mnoho akcí, které jsou v rozpočtu s nulou, se potom realizuje formou rozpočtového opatření a k tomu se už my vůbec nemůžeme vyjádřit. Tedy to pouze bereme na vědomí. A tím pádem já už na to nemám absolutně žádný vliv. A nechci dávat takto bianko šek."

Čtěte také

Ostatní ale výhrady neměli. Třeba další opoziční zastupitel Michal Kudrnáč ze strany Zelení byl spokojený s tím, že vedení města původně navržený rozpočet po připomínkách upravilo.
„My jsme tam navrhli několik položek. V zásadě se jedná v některých místech buď o zřízení nových přechodů nebo zvukové signalizace pro zrakově postižené. Navrhovali jsme kamerový systém, který to bude řešit komplexně. Tedy i z tohoto pohledu jsme spokojeni."

Kromě rozpočtu zastupitelé na svém jednání schválili například i přijetí úvěru 25 milionů korun na případný nákup chátrajícího a nevyužitého objektu bývalé přádelny Tepna v centru města. Zmiňovanou sumu město nizozemským vlastníkům nabídne za budovu a přilehlý pozemek.

Spustit audio

Související