Ve Dvoře Králové bude celý rok protkán oslavami 750 let od první písemné zmínky o městě

9. leden 2020

Dnes se společně podíváme do Dvora Králové nad Labem, kterému se pro jeho tradici textilního průmyslu říkávalo kdysi český Manchester. Je to druhé největší město trutnovského okresu a páté největší město Královehradeckého kraje. Od roku 1946 je tam také světoznámá zoologická zahrada. Starosta Dvora Králové Jan Jarolím z hnutí ANO je naším hostem. 

Jak jste ve Dvoře Králové přivítali Nový rok? Byl slavnostní ohňostroj na náměstí?
Tradičně proběhlo rozsvícení vánočního stromu, které je spojeno s vánočním ohňostrojem. A myslím, že jsme tím i Nový rok hezky přivítali. Přišlo hodně lidí, bylo plné náměstí.

Jsem moc rád, že se podařilo po dlouhých letech vyřešit problematiku odpadních vod. Čistírna je teď v rukou města.
Ing. Jan Jarolím, starosta Dvora Králové nad Labem

Možná bychom mohli začít tím, jaký byl rok uplynulý rok 2019 pro vaše město? Protože se vám podařilo vyřešit jeden vleklý a velký problém.
Těch věcí se opravdu stala velká řada, ale trochu z toho vyčnívá to, co jste naznačil, že se podařilo po dlouhých a dlouhých letech vyřešit problematiku čištění vody odpadních vod v našem městě a zakoupit čistírnu odpadních vod.

Ing. Jan Jarolím ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Proč se to tak dlouho vleklo a nedařilo? Hrozily i soudní spory.
Hrozily a probíhaly. Spíš hrozily následky oněch soudních sporů. De facto od roku 2005 se město s vlastníkem i provozovatelem čištírny odpadních vod soudilo o cenu za toto čištění. Nakonec se povedlo s oběma dvěma uzavřít dohodu a s vlastníkem hlavně uzavřít dohodu o nákupu čistírny.

Čtěte také

Máte na to peníze?
Máme na to peníze, byť nejsou naše. My jsme to nakonec postavili celé tak, že tím, kdo koupil čistírnu, je společnost Městské vodovody a kanalizace, která je stoprocentně vlastněna městem. Čili jsme trošku odklonili onen finanční tok od města a městské vodovody a kanalizace si na to mohly vzít stomilionový úvěr a ten budou také splácet.

Dvůr Králové nad Labem
je historické město s šestnácti tisíci obyvateli. Nachází se v centrální části Královéhradeckého kraje asi 35 km severně od Hradce Králové a 19 km jižně od Trutnova. Město s tradicí textilního průmyslu má řadu historických, kulturních i uměleckých památek a je jedním z turistických center východních Čech.

Tedy definitivní tlustá čára za problémem čistírny odpadních vod ve Dvoře Králové nad Labem?
Dá se to tak říct. Ale zase na druhou stranu nás čekají další problémy s tím spojené. To znamená, že do čistírny budeme muset investovat další prostředky, protože do ní dlouho nebylo investováno a tomu odpovídá i její stav. Ale s tím jsme počítali a tak to prostě musí být. Nejdůležitější je, že je dnes čistírna v rukou města a máme nad ní kontrolu.

Čtěte také

Před koncem loňského roku jste také otevřeli Muzeum textilu.
Konkrétně 1. listopadu se slavnostně otevřelo Muzeum textilního tisku, které je umístěno v budově Střední školy informatiky a služeb na Wolkerově nábřeží. A je to opravdu jedna z unikátních věcí, která se díky iniciativě některých lidí podařila dotáhnout do konce. Asi nejunikátnější je právě ona forma, kdy se spojily síly osob z města, osob Městského muzea, z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, z Národního technického muzea a i ze SŠ informatiky a služeb a samozřejmě z Královehradeckého kraje. Všichni tito lidé dotáhli projekt Muzea textilního tisku k úspěšnému otevření. Určitě doporučuji se tam podívat. Já už tam byl několikrát.

Expozice textilního tisku v místním muzeu

Co tam všechno uvidíme?
Jsou tam hlavně textilní stroje. Což je, přiznávám, zajímavé hlavně pro ty, kteří v této oblasti nějakým způsobem pracovali třeba minulosti, což je většina Dvoráků. Tedy pro naše město je to opravdu velmi významné. Z těch zajímavých strojů je například 150 let stará perotina, tiskařský stroj, který byl kompletně sestaven a dnes by byl i funkční. Vypadá to velmi zajímavě, je to ojedinělá věc.

Máte tedy další velké lákadlo kromě zoologické zahrady.
Určitě. Těch našich lákadel je spousta.

Křest sochy nosorožce Súdána

V městském znaku Dvora Králové nad Labem je lev. Ale možná by v něm mohl být i nosorožec, ne? Protože máte od léta ve městě nového nosorožce.
Máme od července nového nosorožce a je to opravdu krásná dominanta města. V souvislosti s rekonstrukcí kruhové křižovatky u střední školy jsme hledali nějakou dominantu a nakonec vyhrála varianta kopie nosorožce Súdána, posledního žijícího samce severního bílého nosorožce. Je tam opravdu nádherný a skvělý. Všichni, co jedou směrem na hory nebo na Turnov, tak projíždějí kolem.

Čtěte také

Teď se podívejme na vaše plány v roce 2020. Co se vám bude dařit dál?
Doufám, že se nám bude dařit. Plánů na rok 2020 je celá řada. Z těch pro město asi nejvýznačnějších, samozřejmě navenek vystupují oslavy 750 let od první písemné zmínky o městě. Ty by se měly na podzim konat. 19. září 2020 by se měla uskutečnit oslava na náměstí a bude ji provázet ještě celá řada dalších akcí. Od 18. září do 22. listopadu bude výstava v muzeu, která připomene dějiny města. K onomu výročí bude v dubnu a květnu koncipován i královédvorský majáles. Tedy celý rok by měl být trošku protkaný oslavami 750 let města.

Dvůr je strašně krásné město. Je to opravdová brána do Krkonoš a město ideální velikosti. Ani malé, ani velké.
Ing. Jan Jarolím, starosta Dvora Králové nad Labem

A co se týče priorit u vás na radnici? Budete opravovat silnice a investovat do dalších záležitostí?
Samozřejmě, zase nás čeká jako každý rok investice do komunikací, chodníků či veřejného osvětlení. Z těch nejvýznamnějších akcí, asi opět ve spolupráci s Královehradeckým krajem, budeme pokračovat druhou etapou rekonstrukce Krkonošské ulice vedoucí na Trutnov a rekonstrukcí Heydukovy ulice vždy s kompletní výměnou nebo výstavbou inženýrských sítí. Celá řada našich komunikací by se měla opravovat včetně chodníků a veřejného osvětlení.

Nová křižovatka ulic Vrchlického a Nedbalova

Nastanou tedy nějaké uzavírky silnic přes léto? Řidiči se budou muset obrnit trpělivostí?
Bude to stejné jako každý rok. Já alespoň touto cestou děkuji všem lidem, kteří se tou trpělivostí obrní, protože ono to prostě jinak nejde. Silnice se musí opravit.

Čtěte také

Dvůr Králové nad Labem má prý údajně nejděravější kanalizační síť v republice, všude uniká voda. Budete i v tomto směru nějakým způsobem dohánět tento deficit z minulých let?
To byl strašlivý deficit, opravdu. Jednak ona kanalizační síť a také vodovodní síť byla neskutečným způsobem děravá. Na jedné straně nám to vadilo ve vodovodní síti, že nám voda, kterou jsme platili, unikala. Na druhé straně nám vadilo, že do kanalizační sítě nám voda natékala a na čistírnu odpadních vod teklo obrovské množství vody oproti té spotřebované. Daří se to nějakým způsobem pomalu opravovat a dnes už je ztrátovost vody někde pod 50 procenty. Což je z našeho pohledu dobré číslo, protože jsme byli nad 60 procenty. Ale z hlediska celorepublikového jsme ovšem pořád významně nad průměrem. Naše kanalizační síť je stále velmi děravá, bojím se, že jedna s nejděravějších.

Vy jste rodilý Dvorák. Co máte na Dvoře Králové nejraději?
Dvůr je strašně krásné město. Kdo tam bydlí, tak to ví. Je to opravdu bez jakéhokoliv přehánění brána do Krkonoš a město ideální velikosti. To znamená ani malé, ani velké. Ani malé na to, že se tam většina lidí zná, ale není to tam zase tolik anonymní jako ve velkých městech. My se snažíme město posouvat pořád dál, ať už nabídkou ubytování, bydlení, nabídkou služeb, škol a všeho dalšího. Ale stejně to dělají i v ostatních městech. Já jsem rád, když se s kolegy z ostatních měst bavíme o tom všem bavíme, jak vidíme, že to jde všude kupředu. Protože opravdu ve většině našich měst jsou strašně obětaví lidé. A nebýt jich, tak by města skomírala.

Jakub Schmidt a Ing. Jan Jarolím ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším dnešním hostem byl Jan Jarolím, starosta Dvora Králové nad Labem. Ať se vám v tom letošním roce daří.
Děkuji moc a vám i posluchačům také přeji vše nejlepší do roku 2020. A děkuji za pozvání.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.