Ani týden nevydržely bez poškození panely naučné stezky Údolím Hartského potoka u Dvora Králové

25. září 2019 14:32

Městské lesy Dvůr Králové nad Labem minulý týden otevřely novou naučnou stezku Údolím Hartského potoka. Prakticky okamžitě ji ale poškodili vandalové. Ukradli destičky na frotáž, které jsou součástí naučných panelů.

Čtěte také

„Ukradli plastové destičky o rozměru zhruba 10 krát 10 centimetrů, kde je protlačena silueta ptáka žijícího v našich lesích. A tu si mohou děti na papír obkreslit," vysvětluje jednatel královédvorských městských lesů Petr Kupský co se na nově otevřené naučné stezce přesně stalo.
„Pro nás je to nepochopitelný čin. Když je to nově otevřeno, že má někdo potřebu, když je to uděláno pro lidi, aby se šli podívat do lesa, tak si to ukrást pro sebe."

Způsobená škoda je sice malá, řádově několik stokorun, přesto bude nějaký čas trvat, než pracovníci lesů naučnou stezku zase zkompletují.
„Problém to způsobilo. Musíme to nově objednat, aby nám to zhotovitel dovezl. Namontujeme to a pokusíme se to zajistit tak, aby se to neopakovalo."

Odcizené destičky - naučná stezka Údolím Hartského potoka

Okolí naučné stezky proto budou nově hlídat fotopasti.

Čtěte také

Zkušenosti se zloději a hlavně vandaly mají i jinde. Příkladem jsou městské lesy Hradec Králové.

„Zrovna nedávno se nám stalo, že nám vandalové u jednoho rybníka téměř úplně spálili lavičku u posezení. Často se setkáváme s tím, že lidé ničí plexiskla na našich pohádkových stezkách, kde máme malby kryté právě plexisklem, aby nedošlo k poškození. To nám olupují poměrně často a znamená to pro nás poměrně vysoké náklady," popisuje zaměstnankyně hradeckých lesů Aneta Bůžková.

Největší problémy podle ní bývají v bezprostředním okolí Hradce Králové.

Spustit audio

Související