Přírodní zajímavosti i historické památky nabízí okruh naučné stezky Češov - Vysoké Veselí

24. červenec 2018 10:07

Naučná stezka, která vede mezi Češovem a Vysokým Veselí na Jičínsku je dlouhá necelých dvacet kilometrů. Poutníci se po ní poprvé prošli a cyklisté projeli v roce 2008. Spolek, který záměr oživení místní krajiny, památek a dalších pozoruhodností uvedl do života, každoročně v prvním  prázdninovém měsíci zve i na Putování po stezce. Letos bylo už pojedenácté a zúčastnily se ho na tři stovky lidí všech generací. 

„Stezka je pozoruhodná tím, že zahrnuje jak přírodní zajímavosti, tak i historická místa a památky. Máme tady nainstalovaných 12 informačních tabulí a stezka tvoří uzavřený okruh. Kdo se po ní chce vydat, může si výchozí místo vybrat podle sebe. A tak to je i při každoročním putování, jehož trasu vždycky trochu měníme," přibližuje Marie Kořínková za Spolek stezka Češov - Vysoké Veselí.

A dodává, že cestou poutníci potkávají nejen církevní stavby, které jsou při putování otevřené, ale například i památnou lípu, keltské sídliště, češovskou zvoničku nebo pískovcové sochy. Projdou se přírodní památkou Veselský háj a lokalitou Cidlina - Javorka. Trasa vede obcemi Češov, Kozojedy, Sběř, Velešice, Volanice a městem Vysoké Veselí.

Pohled od Kákovic na Vysoké Veselí

„Každý rok se snažíme zařadit nějakou novinku. Letos jsme účastníkům zprostředkovali zastavení v zámku ve Volanicích, který chce od obce obce koupit soukromý vlastník. Zájemci si letos mohli zámek prohlédnout a podívat se mimo jiné i na historické snímky památky," doplňuje za spolek Hana Peroutková.

Pořadatelům každoročně vycházejí vstříc hasiči z Vysokého Veselí, kteří na jednom ze stanovišť putování letos mj. představili své nové hasičské auto Ford Transit. Od začárku června jim slouží k přepravě posádky, ale i pro případnou evakuaci obyvatel při povodních a jiných mimořádných událostech.

K účastníkům putování patřili i domácí mazlíčci

Stanoviště letošního putování i cyklojízdy byly ve Vysokém Veselí u kostela, na vyhlídce v Kákovicích, u kostela ve Velešicích, v bývalé škole ve Sběři, u Sběřského rybníku, u kostela v Kozojedech, ve Volanicích a na češovské návsi. Trasu, která vedla hlavně po naučné stezce, si každý mohl zvolit sám v rozmezí od 5 do 20 kilometrů.

Kromě divadelního představení zažili nejmladší účastníci zábavné sportování, ale i les plný zvířátek spojený s vyplněním křížovky. Tajenka, kterou zvládly všechny děti, zněla stylově: Putujeme rádi.

Rozcestník na trase naučné stezky
autoři: Milan Baják , VaW
Spustit audio

Související