Naučná stezka v okolí Jičína přibližuje bitvu z roku 1866

24. září 2010

Bitvu u Jičína z roku 1866, která byla součástí prusko-rakouské války, přibližuje návštěvníkům nově otevřená naučná stezka. Na trase dlouhé 26 kilometrů nabízí na dvaadvacet zastávek, na kterých se lidé dozvědí podrobnosti o historii, průběhu střetu a další informace, řekl ČTK Josef Komárek, předseda Komitétu pro udržování památek války z roku 1866. "Snažili jsme se, aby jednotlivé zastávky byly přístupné pěším turistům, cyklistům i motoristům. Informační panely kromě informací o bitvě také nabízejí pohled do historie jednotlivých obcí," řekl Komárek. Kromě zastávek v Jičíně jsou panely umístěné například u hřbitova ve Kbelnici, stezka vede také Železnicí, Valdicemi či Jinolicemi.

Náklady na vybudování naučné trasy překročily půl milionu korun, kromě kraje, komitétu a sponzorů se na výdajích podílely také obce z okolí Jičína, kterými stezka vede. "Zájemci o podrobnější informace o stezce mohou získat propagační materiál v jičínském informačním centru," řekl Komárek.
Otevřená stezka je součástí rozsáhlého projektu Via belli - Cesta války, který má za úkol vybudovat trasy pro pěší a cyklisty na všech významných bojištích války z roku 1866. Stezky již vedou okolím České Skalice, Trutnova či okolím Chlumu u Hradce Králové. "Jičínská stezka byla vlastně poslední, která nám chyběla, ale ke 140. výročí chceme přebudovat a rozšířit stezky po bojišti u Hradce Králové. Záleží, zda se nám podaří získat dostatek financí," řekl Komárek.
Boje mezi pruskými a sasko-rakouskými jednotkami na území dnešního Královéhradeckého kraje vyvrcholily 3. července 1866 při bitvě na Chlumu u Hradce Králové. Během několikahodinové krvavé bitvy zemřelo, bylo zraněno či zajato na 50.000 vojáků. Rakouské jednotky začaly po ztracené bitvě ustupovat směrem na Vídeň a habsburský trůn byl nakonec nucen přijmout pruské podmínky příměří.

Logo
Spustit audio