Turisté najdou na hřebenech Orlických hor novou naučnou stezku

24. září 2010

Naučnou stezku s 11 informačními tabulemi otevřeli na hřebeni Orlických hor pracovníci Správy Chráněné krajinné oblasti Orlické hory. Sedmnáctikilometrová trasa, která kopíruje Jiráskovu stezku, vede od Šerlišského sedla až po Mezivrší, řekl ČTK vedoucí správy Jan Macek. "Nová stezka nahradila nevyhovující staré informační panely, které na hřebenech byly od 80. let. Na tabulích je více obrázků i informací, popisky jsou také přeloženy do polštiny a němčiny," řekl Macek.

Na tabulích je možné například najít informace o přírodních rezervacích v Orlických horách, o rostlinách a zvířatech, hřebenových rašeliništích či o vývoji osídlování a turistiky na horách.
Správa, která za výrobu tabulí zaplatila téměř 150.000 korun, plánuje také vybudování další naučné trasy na území Orlických hor. "Připravujeme stezku mezi Bedřichovkou a Trčkovem, měla by vést po cestě, aby byla přístupná například i pro imobilní spoluobčany," řekl Macek.
Turisté v Orlických horách mohou využívat již několik let naučnou stezku v okolí Zemské brány, kde je na tříkilometrové trase umístěno 22 zastávek, další dvě naučné stezky s celkem 17 zastávkami návštěvníkům nabízejí vycházky okolím Deštného v Orlických horách.

Logo
Spustit audio