Hodně nezvyklou zábavou je teď ničení stromů. Ve Svobodě nad Úpou zaznamenali už šest případů

17. září 2019 10:05

Ve Svobodě nad Úpou už řeší šestý případ, kdy někdo vážně poškodil stromy. Naposledy se stal terčem pětimetrový vánoční smrk. Město využívá služeb trutnovské policie, podle vedení města je ale potřeba větší dohled. Proto se v ulicích brzy objeví kamery. 

Čtěte také

„Není to takový vandalismus, že by si někdo vzpomněl, napil se a ukopl něco. Opravdu tady někdo chodí s nožem a ničí stromy. To prostě musí být nemocný člověk," říká starosta Jiří Špetla ze sdružení Nová Svoboda.

Nejdřív někdo poškodil vzrostlé stromy v parku.
„Tuším že dva nebo tři stromy byly takto poničeny. Když opravdu tu kůru důkladně oloupete, tak je po stromu."

Další poničené listnáče se objevily u kostela.
„Tam také přišla lípa vniveč. Dokonce byl poškozen i velký památný strom. Ale ten jsme zachránili, to problém nebyl."

Vedení města se proto obrátilo na policii

Podle mluvčího trutnovských policistů Lukáše Vincence obdržela policie zatím dvě oznámení.
„V prvním případě došlo k poškození tří vzrostlých lip, kdy byla škoda vyčíslena na částku 3 000 korun. V tomto případě policisté pachatele nevypátrali a celá věc byla odložena."

V Písku řádí vandalové, kteří ničí zdravé stromy

Druhou událost se policii podařilo objasnit.
„Provedeným šetřením byly zjištěny dvě mladistvé osoby, které se jednání dopustily. A následně jim byla udělena bloková pokuta."

Čtěte také

Jenže tím řádění neskončilo. Dalším terčem útoku se stal vánoční strom.

„Ten je také bohužel natolik poškozen, že ho musíme odstranit a nahradit jiným, což stihneme do konce září. Zasadíme tam jedličku a budeme mít nový vánoční strom. Vypadá to, jako by někdo vzal sekerku nebo spíš nůž a zhruba metr od paty stromu ho oholil. A pod tím stromem jsou potom půlmetrové kusy kůry. Je to pořád stejné," popisuje starosta Jiří Špetla, jak vypadají poškozené stromy.

A zároveň dodává, že město plánuje vybudovat kamerový systém. První kamera by měla začít fungovat ještě do konce letošního roku.

Spustit audio

Související