Kůrovcová kalamita neohrožuje jen stromy, ale i návštěvníky lesa. Lesníci nabádají k obezřetnosti

21. květen 2019 11:18

Podle novelizované vyhlášky je totiž nově umožněno správcům lesa odložit těžbu kůrovcových souší až do prosince 2022. V některých oblastech tak mohou v lese zůstávat suché stromy a riziko pádu takových stromů je velké.

Kůrovec se nevyhnul ani hradeckých městským lesům. Hrozí tomuto oblíbenému místu kácení?

Larva kůrovce na rubu smrkové kůry

Řadu let se mluví tu s větší, tu s menší intenzitou o kůrovcové kalamitě. Dávno pryč jsou ale doby, kdy se kůrovec dával do souvislostí především s horami, ať už se Šumavou nebo s Krkonošemi. Tenhle malý nepřítel se šíří dál a doma už je i v hradeckých lesích. Hrozí tomuto oblíbenému místu obyvatel a návštěvníků Hradce zásadní kácení? 

Lidé by v lese měli dbát zvýšené opatrnosti. Jaká je situace v okolí Hradce Králové, to vyrazil zjistit reportér Václav Pilný.

S Anetou Bůžkovou z Městských lesů Hradec Králové jsme v lesích u krajské metropole, kam se nyní chodí jen na vlastní nebezpečí.
„Do lesů se vždy chodilo na vlastní nebezpečí, je to přímo v Lesním zákoně. Ale my bychom teď chtěli upozornit návštěvníky, aby dbali zvýšené pozornosti. A to kvůli kůrovcovým kalamitám, které zasáhly celou Českou republiku."

Jak by se lidé měli při návštěvě lesa chovat?

„Můžeme říci, že potenciálně je nebezpečný každý strom. Ovšem pokud je strom napadený kůrovcem, nebo je ve fázi, kdy už umírá, tak z něj opadávají větve a kůra. A může dojít i k pádu celého stromu. Takže pokud půjdete po lese a uvidíte například napůl uschlý strom, snažte se mu vyhnout."

Nová výsadba v Městských lesích Hradec Králové

Aneta Bůžková hned ještě doplňuje: „A pokud jde o bezpečnost, tak bych chtěla hlavně upozornit návštěvníky lesa, že pokud uslyší motorovou pilu, běžte spíš směrem od onoho zvuku. Protože je velmi nebezpečné, pokud se připletete k pádu stromu, který kácí dřevorubec nebo harvestor."

Lesy byly a jsou pro Hradec Králové zeleným pokladem. Tady les vždy stál a je nám v něm dobře

Děti na exkurzi v Městských lesích Hradec Králové

Dnes se můžete s Českým rozhlasem Hradec Králové vypravit do lesa. A vydáme se tam s člověkem, o kterém si dovolím tvrdit, že málokdo ví o lese víc než on. Je to ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán. 

Upozornění na vstup do lesů na vlastní nebezpečí platí pro celou Českou republiku. Jak to ale vypadá konkrétně v královéhradeckých městských lesích? Na které lokality by si měli lidé dát především pozor?

„Městské lesy mají zastoupení smrku menší než je celorepublikový průměr. Takže bych řekla, že tyto problémy nejsou u nás zase až tak velké, jako někde jinde. Ale bereme to jako příležitost, protože můžeme změnit druhovou skladbu porostů směrem k listnatým dřevinám. Nějakou konkrétní lokalitu bych opravdu nejmenovala, spíše bych upozornila, že pokud se kácí, zvláště harvestorem, tak je lepší se k těžbě vůbec nepřibližovat a odejít co nejdále."

Jak se královéhradeckým městským lesům daří bojovat s kůrovcovou kalamitou?

„Zasáhlo nás to samozřejmě stejně jako zbytek České republiky. Ale jak jsem říkala, tím nižším zastoupením smrku, to u nás není tak zlé. Větší problém máme se suchem, protože nám usychají dospělé porosty borovice lesní," uzavírá rozhovor Aneta Bůžková z Městských lesů Hradec Králové.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související