Vandalismus na cyklostezkách nebere konce. Člověku to až bere chuť cokoliv nového budovat

25. červenec 2019 13:04

V letních dnech využívá cyklostezek a cyklotras v okolí Náchoda tradičně velký počet turistů, návštěvníků, ale i místních obyvatel. I proto o tato turisticky atraktivní místa město Náchod pečuje, udržuje komunikace i odpočívadla a veškeré zázemí, které se podařilo v posledních letech vybudovat. Nechybí odpočinkové zóny, informační tabule, cvičební stroje i opravny kol. To všechno slouží nám všem. 

Bohužel se však neustále setkáváme v této souvislosti s naprosto nepochopitelným vandalismem a ničením. Příkladem je odpočívadlo na cyklostezce z Náchoda do Velkého Poříčí, ohnutý sloupek u podjezdu pod hlavní cestou u hranic s Polskem nebo poničené sezení v altánu v Bělovsi u nového mostu v Lázeňské ulici.

Obchvat Náchoda by mohl být hotový v roce 2024, stát bude minimálně 3,5 miliardy korun

Přípravy na zahájení stavby obchvatu Náchoda intenzivně pokračují, takhle bude vypadat

Dlouhá desetiletí očekávaný obchvat Náchoda by se v ideálním případě měl začít stavět v roce 2022. Na informativním setkání s obyvateli města to řekli zástupci ŘSD a projekční kanceláře. Současně se lidé dozvěděli i podrobnosti k trase téměř sedmikilometrového obchvatu a k výkupům pozemků.

„Je to neuvěřitelné, člověku to až bere chuť, cokoliv nového budovat. Za posledních deset let se v Náchodě nainvestovalo 1,8 miliardy korun do veškeré infrastruktury a veřejného prostoru a jsem přesvědčen, že to je vidět a stálo to za to. To, že si však neumíme zvelebování našeho okolí vážit, mě opravdu štve," zlobí se starosta Jan Birke z ČSSD.

A dodává: „Není snad dne, abychom neřešili nějakou opravu vandaly poničeného zázemí. Město Náchod například zakoupilo před dvěma roky čtyři opravny kol v rámci jednoho z česko-polských projektů, aby sloužily jako pomoc pro cyklisty v nesnázích. Přibližně před měsícem byly všechny opravny kontrolovány, zkompletovány a opraveny, neboť měly všechny utrhané nářadí, vytrženou pumpičku apod. A dnes už máme další upozornění na jejich poškození, to je prostě neuvěřitelné! Mám takový vztek, že kdybych u toho někoho chytil, s chutí ho přivážu na náměstí k pranýři a jeho jméno zveřejním bez ohledu na důsledky. To dříve fungovalo dokonale, dnes jsme bohužel často i nevšímaví."

Na cyklostezkách se setkáváme s naprosto nepochopitelným vandalismem a ničením

Je v zájmu nás všech upozornit a zasáhnout, pokud se staneme svědky vandalismu, abychom donekonečna nemuseli opravovat opravené a zbytečně vynakládat finanční prostředky z městské kasy, neboť je naší kasou společnou.

Proto chceme všechny občany vyzvat k tomu, aby v případě, že budou svědky takovéhoto neomluvitelného jednání, aby si to nenechali pro sebe nebo do zpráv na sociálních sítích, ale okamžitě volali Městskou policii Náchod na linku 156.

autor: baj | zdroj: MěÚ Náchod
Spustit audio

Související