Část obyvatel Náchoda si opakovaně stěžuje na kvalitu pitné vody z městského vodovodu

13. červen 2019 10:50

Část náchodských obyvatel si dlouhodobě stěžuje na nárazové problémy s kvalitou vody ve městě. Znečištěná voda se podle nich nejen nedá pít, navíc prý zanáší domácí spotřebiče. Společnost VAK Náchod  problémy připouští, týkají se lokalit, kde jsou koncové větve vodovodu. 

Kvalitní pitnou vodu bereme jako samozřejmost. Jsou ale obce, které mají s kvalitou vody problém

Voda je základ života

Bačalky na Jičínsku mají už několik let zhoršenou kvalitu vody v obecním vodovodu. Rozbory ukázaly, že je v ní zvýšené množství minerálů. Podle hygieniků se nejedná o nic závažného a tak vesnice na rozhraní Královéhradeckého a Středočeského kraje dostala výjimku. Ta platí až do roku 2028.

„Opakovaně, několikrát do roka, ta voda teče hnědá, zabarvená," říká Jiří Kučera, který žije na okraji Náchoda, v lokalitě, které místní říkají Třešinky.

Právě on a jeho partnerka patří k nejhlasitějším kritikům kvality vody z městského vodovodu. Problémy prý většinou trvají minimálně jeden den.
„Než se například zatelefonuje na VAK, aby to odkalili. Než přijedou, tak tam ten problém přetrvává."

Špinavá voda podle něj zanáší domácí spotřebiče, problémy jsou třeba i při praní prádla, které je někdy potřeba opakovat.
„Samozřejmě máme i určité obavy o nějaké zdravotní problémy. Protože voda v situaci, kdy například obsahuje větší množství železa, není úplně ideální ke konzumaci, zejména pro děti a podobně."

Voda je základ života. Vodovodní kohoutek (ilustrační foto)

VAK Náchod nárazové problémy s kvalitou vody v některých částech města připouští.

Jste nejen to co jíte, ale i to co pijete! Vodojemu v Hradci Králové říkají Gigant

Myti vodojemu Gigant v Hradci Králové

Pitnou vodu pro celý Hradec Králové a blízké okolí uchovávají čtyři obří podzemní vodojemy. Ty jsou umístěné jen kousek od známého věžového vodojemu na Novém Hradci Králové a jejich objem je bezmála 50 tisíc metrů krychlových.

Podle vedoucího oddělení technicko-provozní činnosti Pavla Kordy se to týká majitelů asi dvacítky rodinných domů o okolí nemocnice a nad pivovarem.
„Kde je koncová větev vodovodu, to znamená, že nepokračuje dál, ale končí v dané ulici uzávěrem. Tyto problémy jsou způsobeny pohybem vody v potrubí a unášením nečistot, které spadnou z bočních stěn potrubí."

Podle Pavla Kordy VAK Náchod provádí odkalování vodovodní sítě pravidelně čtyřikrát ročně, v problémových lokalitách i častěji.
„A samozřejmě v situaci, kdy je nám přímo nahlášen konkrétní problém, tak se jede ihned. Nejpozději první pracovní den po nahlášení."

Odběratelé městské vody mají ze zákona právo kvalitu vody reklamovat, popřípadě žádat náhradu způsobené škody.

Spustit audio

Související