Sucho trápí mnoho obcí. Kraj se proto snaží posilovat vodní zdroje a budovat obecní vodovody

29. květen 2019 10:01

Na stavu hlubokých spodních vod se zatím deště posledních týdnů podle měření hydrologů v Královéhradeckém kraji příliš neprojevily. Nedostatek podzemní vody tak trápí mnoho obcí napříč regionem. Hradecké hejtmanství proto letos opět vypsalo dotační výzvu. Rozdělit v ní chce 31 milionů korun na posilování vodních zdrojů, budování čistíren odpadních vod i obecních vodovodů. 

Královéhradecký kraj každoročně dotuje milionovými částkami desítky takových staveb. Letos chce podpořit zhruba třicet projektů.

Sucho ovlivňuje nejen množství vody v našich studnách, ale také její kvalitu

Sucho ovlivňuje množství i kvalitu vody (ilustrační foto)

Pokud i v dalších letech vydrží suché počasí, může se velmi brzy stát, že v některých studnách dojde voda nebo že se z nezávadné změní na vodu nevhodnou ke konzumaci. A některé oblasti Královéhradeckého kraje by tyhle změny mohly pocítit dřív, než jiné. 

„Stávalo se, že obyvatelé neměli vodu. Museli rozšiřovat studny vrtem, aby se dostali do větší hloubky. Historicky kopané studny, s kterými nikdy nebyl problém, tak opravdu začaly v posledních pěti letech vysychat. A někteří občané byli úplně bez vody," popisuje důvody, proč je nutné vybudovat vodovod, nezávislý starosta Nahořan Josef Hlávko.

Jeho obec může od Královéhradeckého kraje získat dotaci ve výši 3 miliony 600 tisíc korun. Záměr ještě musí schválit krajské zastupitelstvo.
„Pokud krajské zastupitelstvo dotaci schválí, tak to budeme plánovat na jaro roku 2020, aby na příští léto a příští sezónu měli občané dostatek vody."

Děti si vodu užívají (ilustrační foto)

Královéhradecký kraj chce podpořit další zhruba tři desítky obcí při budování vodovodů, kanalizací a čistíren odpadních vod celkovou částkou 31 milionů korun.

To upřesňuje krajský radní pro oblast zemědělství a životní prostředí Karel Klíma z KDU-ČSL.
„Královéhradecký kraj více podpořil projektovou přípravu a potom aktivity, které mají také financování z ministerstva zemědělství."

Posilování stávajících zdrojů se stává prioritou

Z vlastních zdrojů pak financuje rozšíření vodovodu do místních částí například obec Markvartice na Jičínsku a i ta se má dočkat krajské podpory.

Květen je sice deštivý, co to ale znamená pro podzemní vody? Sucho nepřestává být hrozbou

Květnové počasí zatím dává naději, že by letošní rok nemusel být až tak suchý, jak se hydrologové ještě na začátku jara obávali (ilustrační foto)

Květnové počasí zatím dává naději, že by letošní rok nemusel být až tak suchý, jak se hydrologové ještě na začátku jara obávali. Podle hydrologů jsou srážky z posledních dnů sice příjemné, ale situaci zejména v hlubokých podzemních vodách v Královéhradeckém kraji zatím zachránit nemůžou.

„Ta obec má místní část, kde se provádí oprava komunikace. A je třeba, aby se tam ten vodovod realizoval dříve, než bude ona komunikace hotová. Takže tam posíláme dva miliony 300 tisíc korun. A současně je ještě podporujeme na projektovou přípravu na další části," říká Karel Klíma.

A na závěr dodává: „Fakt je ten, že se asi do budoucna budeme více přiklánět k pitné vodě, protože to posilování stávajících zdrojů, z důvodů klimatických změn, se stává prioritou."

Letos kraj už neplánuje otevření nové dotační výzvy. Zhruba 60 milionů korun chce do vodohospodářství investovat v příštím roce.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související