Hydrologové znovu mluví o suchu. Situace s podzemními vodami je horší, než loni touto dobou

10. duben 2019 10:22

Stavy podzemních vod v Královéhradeckém kraji jsou i po tak srážkově vydatné zimě nižší, než vloni touto dobou. Podle měření hydrologů je to jednoznačné a pokud nebude do začátku léta vydatně pršet, může být letošní rok ještě horší, než ten předchozí. Nejhorší situace v kraji je podle hydrologů zatím v takzvané Urbanické pánvi od Hradce Králové směrem na Chlumec nad Cidlinou. 

Sucho očima hydrologa. Situace je docela alarmující a vše ukazuje, že máme bohužel problém

Alexander Zajcev ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Pavlou Kindernayovou

„Téměř 60 procent našeho kraje má vysoký stupeň půdního sucha. Do hloubky 100 centimetrů už je to v lepší kondici, avšak stále kritické," říká hydrolog Ing. Alexander Zajcev z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové. 

Voda pořád chybí - na povrchu, těsně pod ním i ve větších hloubkách. Například chlumecké Rybářství má hladiny řady rybníků hluboko pod normálem, říká ředitel Ladislav Vacek.
„Tam, kde je aspoň trošku nějaká menší říčka, nebo vodní tok, jako je Bystřice, Cidlina a Mrlina, zdá se, že jsou rybníky téměř na normálním stavu hladiny. Ale například Dlouhopolskému rybníku chybí asi metr do normální hladiny. Rybník Říha v Lužci nad Cidlinou, také mu chybí 50 až 60 centimetrů. A to je při 30 hektarech rozlohy neskutečné množství vody."

Právě na chlumecké rybáře se dokonce obrátily i některé obce, ležící poblíž rybníků s prosbou, aby rybářství pro letošek vynechalo jarní výlovy - vypuštění rybníků by mohlo způsobit pokles hladiny spodních vod a vyschnutí studní. Chtěly to třeba Radovesnice, obec ležící vzdušnou čarou osm kilometrů od Chlumce. Neuspěly, z technologických důvodů to prý nejde.

V Radovesnicích mají problémů s vodou víc, obec nemá vodovod a podle místní obyvatelky Hany Vokálové stačí i menší zásah, aby se studny ocitly takříkajíc na suchu.
„Hned vedle rybníka je hřiště. Tam ho také čas od času kropí vodou. A jakmile začnou, ubyde voda ve studních."

Sucho se projeví i na kvalitě semen lesních dřevin

V Radovesnicích to místní řeší více a často spíš méně úspěšnými pokusy o hlubinné vrty, v nedalekém Chlumci nad Cidlinou se podle starosty Miroslava Uchytila z KDU-ČSL hloubí studny.
„Registrujeme na stavebním úřadě nebývalé množství žádostí o povolení na výrobu studní. Ve studních voda je, ale přibližně tak na padesáti procentech než bývávala ještě před třemi, čtyřmi lety."

Sucho ovlivňuje nejen množství vody v našich studnách, ale také její kvalitu

Sucho ovlivňuje množství i kvalitu vody (ilustrační foto)

Pokud i v dalších letech vydrží suché počasí, může se velmi brzy stát, že v některých studnách dojde voda nebo že se z nezávadné změní na vodu nevhodnou ke konzumaci. A některé oblasti Královéhradeckého kraje by tyhle změny mohly pocítit dřív, než jiné. 

Ředitel hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Zdeněk Šiftař potvrdil, že stavy podzemních vod jsou touto dobou nižší, než byly v dubnu vloni. Jak je to možné, když v zimě vydatně pršelo a sněžilo? Suchý rok 2018 totiž srazil hladiny hluboko pod loňský dubnový stav a tak se letos začíná v dalším, ještě hlubším deficitu.

Podle Zdeňka Šiftaře bude rozhodovat nejbližších pár měsíců.
„S rostoucí teplotou je velice intenzivní výpar a tu situaci zatím nemůžeme hodnotit jako příznivou. Spíš naopak. Měli bychom brát ten průběh zimy trošku s rezervou. A připravit se, že problémy mohou nastat takové, jaké byly v loňském roce."

Hladina podzemních vod za normálních podmínek na jaře a před začátkem léta stoupá, aby pak příroda měla v létě takříkajíc z čeho brát. A pokud nebude pršet hrozí, že právě ten vzestup se teď zastaví.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související