Suchý záchod a valcha. V Mečově kvůli suchu běžná věc. Teď se lidé těší na nový vodovod

29. leden 2019 08:15

Hořičky na Náchodsku chtějí vybudovat přivaděč vody do místní části Mečov. Tamní obyvatelé mají totiž v posledních letech obrovské problémy s vodou ve svých studních, někteří ji část roku musí dovážet, a nebo spoléhat na cisternu, kterou jim na místo přistaví obec.

Některé obce na Vrchlabsku se chtějí připravit na dlouhodobé sucho. Co mají v plánu udělat?

Pitná voda a minerálka (ilustrační foto)

Vyschlé prameny, nízké průtoky řek a potoků, sucho. Obrázek letošního léta a podzimu. Některé obce na Vrchlabsku chtějí předejít problémům s vodou, které pocítily letos, a plánují se dostatečně na dlouhodobé sucho připravit. Chtějí především vytvořit retenční nádrže a posílit podzemní vrty. 

„Poslední dva, možná tři roky jsou nejhorší. Každé léto voda rapidně ubývá. Už se párkrát stalo, že prostě voda vůbec nebyla," říká Kateřina Novotná, která žije v Mečově dvacet let, má u domu šestnáct metrů hlubokou studnu. Na tu se ale v poslední době spoléhat nemůže.
„Ve studni bylo tak málo vody, že už nešla čerpat."

K pitné vodě měla rodina Novotných přístup i tak a to díky přistavené cisterně, přesto jim ale nízká hladina vody život komplikuje.

„Automatka na to nepere. Valchu máme ale hezkou," usmívá se paní Novotná. Postaru se podle ní během léta řeší i základní hygiena. Využívá se suchý záchod na dvoře, teplá sprcha je nedostupným snem.
„Člověk si buď vzal nějaký kbelík, aby se ošplouchal. Nebo si zajel někam zaplavat."

Sucho...

Bez vody zůstává v Mečově řada dalších lidí. Ti pak často klepají na dveře Evě Náhlovské. U jejího domu stojí nejstarší místní studna, v té voda zatím vždycky zůstala.
„Musím to zaklepat. my jsme zatím měli vodu vždy pořád. Ale chodili si k nám pro ni lidé, jezdili si i s kanystry. I naše sousedka si chodila s kanystrem pro vodu."

I Eva Náhlovská má z vysychání studny obavy, na nový plánovaný vodovod se tak těší.
„My bychom ty studny nedali za nic na světě. Ale když k nám přivedou vodu a budeme moci otočit kohoutkem a voda poteče i když nebude ve studni nic, tak za to budeme moc rádi."

Na stavbu vodovodu chtějí Hořičky získat dotace

Sucho očima hydrologa. Situace je docela alarmující a vše ukazuje, že máme bohužel problém

Alexander Zajcev ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Pavlou Kindernayovou

„Téměř 60 procent našeho kraje má vysoký stupeň půdního sucha. Do hloubky 100 centimetrů už je to v lepší kondici, avšak stále kritické," říká hydrolog Ing. Alexander Zajcev z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové. 

Obec má výstavbu přivaděče v plánu. První kroky udělá letos, vzhledem k ceně ale bude spoléhat i na finanční podporu státu.

„Předpokládané náklady na přivaděč se pohybují přibližně ve výši 4 milionů korun. V letošním roce chceme zajistit projektovou dokumentaci včetně územního řízení a stavebního povolení. Abychom v následujícím roce mohli vyhledat vhodný dotační titul," dodává nezávislý starosta Hořiček Josef Kačer.

Kdy se lidé v místní části Mečov nového vodovodu dočkají, tak zatím není jasné.

Spustit audio

Související