Téměř čtyři stovky lidí podepsaly petici za zachování dvou stromů na náměstí v České Skalici

6. září 2019 10:35

Dvě stoleté lípy pravděpodobně i nadále zůstanou stát v centru České Skalice. Stromy původně měly ustoupit připravované revitalizaci náměstí, radnice ale vyslyšela přání odpůrců kácení. Obě strany se dohodly na kompromisu.

„Prostor kolem památníku Boženy Němcové chceme dostat do roviny s plochou před kašnou," vysvětluje architekt Tomáš Vychodil.

Čtěte také

Přímo na náměstí v České Skalici se sešli zástupci města, iniciátoři petice a projektant. Mluví především o budoucnosti dvou stoletých lip v těsné blízkosti památníku Boženy Němcové. Podle původního projektu měly být skáceny podobně jako desítky dalších menších stromů po celém náměstí. Odpůrci však požadují jejich zachování.

„Jsou tady dvě hlediska, jednak to historické a potom také klimatické. A obě dvě mi připadají stejné důležitá," vysvětluje jedna z iniciátorek petice Ivana Správková.

Oba stromy sice nejsou správně udržované a jejich stav není optimální, přesto se všechny zúčastněné strany nakonec dohodly, že není důvod je okamžitě pokácet. Na svém místě zůstanou minimálně do doby, než by bránily v růstu stromům, které se brzy vysadí v okolí.

Dvě stoleté lípy pravděpodobně i nadále zůstanou stát v centru České Skalice

„Sama za sebe musím říci, že jsem s tímto řešením spokojená. Protože jak potvrdili i zahradníci, přítomnost těchto starých stromů pomůže i těm mladým stromům zakořenit a růst," dodává Ivana Správková s tím, že s dohodou seznámí i ostatní petenty.

Změna není zásadní komplikací ani pro architekta Tomáše Vychodila, který připravovanou koncepci celého náměstí zpracoval.
„Zásadní problém to není. My samozřejmě zapracujeme zachování lip a vzájemný překryv s těmi čtyřmi novými. Je to jen o nějakém harmonogramu a drobných opatřeních potom při probíhající výstavbě za přítomnosti oněch nových mladých lip."

Čtěte také

Spokojená s výsledkem jednání je i starostka České Skalice Zuzana Jungwirthová ze sdružení Pro město. Připomíná, že počet stromů na náměstí se bez ohledu na osud dvou stoletých lip po revitalizaci zvýší.
„Dnes tady máme 42 stromů a na konci revitalizace jich bude 71."

Co ji mrzí je fakt, že se obyvatelé s námitkami ozvali až teď, krátce před zahájením samotných prací.
„Prostor pro vyjádření byl několik let. Toto téma se projednávalo několikrát v zastupitelstvu. V lednu jsme věnovali tématu náměstí přes dvě hodiny veřejné diskusi za přítomnosti architekta a dendrologa."

S revitalizací náměstí za zhruba třicet milionů korun chce radnice začít co nejdřív. Pokud v polovině září projde zastupitelstvem navrhovaná změna o nekácení dvou stoletých lip a město získá díky úvěru dostatek peněz, vypíše radnice následně výběrové řízení na zhotovitele.

Spustit audio

Související