Hrádek u Nechanic je obrovská stavba s neuvěřitelnými interiéry. A ukrývá i zajímavé poklady

30. prosinec 2021 08:54

Na zámku Hrádek u Nechanic na Královéhradecku je uloženo mnoho zajímavých předmětů, které byste možná na památce takové velikosti ani nečekali. Nahlížíme do muzejních a zámeckých depozitářů, která nabízejí historii z trochu jiného pohledu. 

Za zavřenými v depozitáři zámku Hrádek u Nechanic na Královéhradecku na nás čekají poklady.

Čtěte také

Jeden z nich právě položil na stůl doprostřed místnosti správce zámeckého depozitáře Petr Nosek. Na co se to díváme? „Je to zvláštní nádoba. Jde o speciální džber, kterým by se v 19. století hasily případné požáry. Našli jsme ho vedle v hospodářské budově, když se tam dělal pořádek.

To by ovšem trvalo docela dlouho, když se podíváme, jak je veliký samotný zámek a také přilehlé hospodářské budovy. A jak maličký kyblíček by sloužil k hašení požáru.

„On nebyl pravděpodobně jediný, měli jich tady určitě k dispozici mnohem víc. A ještě máme také navíc na několika místech původní, harrachovské hasicí přístroje.

Čtěte také

Z jakého materiálu je tento hasicí džber vyroben? „Kupodivu je to plátno, které je natřeno speciálním materiálem, aby nepropouštělo vodu.

Byly tyto džbery někdy v minulosti na Hrádku u Nechanic v praxi zapotřebí? „Naštěstí nikoliv.

A jak vypadají historické hasicí přístroje? „Ty jsou daleko větší, museli je obsluhovat dva lidé. Šlo v podstatě o takové přenosné čerpadlo, do kterého se lila voda. A potom se k tomu asi připojovaly hadice, které se ale nedochovaly. Těmi by se potom už hasilo na případném konkrétním místě.

Čtěte také

„Je zajímavé, že na těch hasicích přístrojích byl namalovaný harrachovský znak.

Kdybychom chtěli spatřit tyto hasicí přístroje, tak bychom museli projít celým zámkem až na půdu. „Protože jeden z nich je dochován ve východním křídle zámku na půdě a je tak velký, že se tam odtud nedá po schodech odnést. Pravděpodobně ho tam přímo smontovali na místě, protože schodiště tam vede úzké a ještě do zatáčky. A hasicí přístroj má téměř jeden metr v průměru.

Některé předměty z depozitářů návštěvníci zámku Hrádek u Nechanic na Královéhradecku v příštích letech snad uvidí v zámeckých expozicích.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související