Náš nejmladší novogotický zámek Hrádek u Nechanic má také hodně mladého kastelána, Martina Rejmana

22. červenec 2021

Zámek Hrádek u Nechanic, to je vlastně kousek Anglie na východě Čech. Byl postaven jako reprezentační a letní sídlo hraběcího rodu Harrachů. Stavba začala v roce 1839 a za necelých 20 let bylo hotovo. Jeden z našich nejmladších zámků má také mladého kastelána Martina Rejmana.

Vy jste sice mladý, ale na zámku už pracujete nějaký ten pátek.
Představte si, že 1. července to bylo 5 let. Takže už nejsem úplně tak mladý, ale to náš zámek také ne. Tomu už je přes 160 let, takže se pomalu začínáme časově scházet. Jde o jeden z našich nejmladších zámků, ale určitě nejmladší novogotický.

Jak zámecký pán, tak i paní, měli své pracovny. Máme schované knihy, kde vyřizují korespondenci. A pracovali opravdu s velkým nasazením.
Martin Rejman, kastelán zámku Hrádek u Nechanic

Už si asi navždy budu pamatovat číslo 995+8 zazděných, protože tolik máte na zámku oken. Vy jste to kvůli mně jednou spočítal.
Je to pravda, minulý rok na to byl prostor, letos už je to trošku hektičtější. Ale zase jsem počítal všechny naše tajné dveře. Muselo se to ještě přepočítat, protože v celkovém sumáři byl rozpor, jestli se jedná o dveře nebo dvířka. Nakonec se to ustálilo na 15. Možná jsou nějaké dosud neobjevené.

Čtěte také

Letos jste otevřeli úplně nový okruh prohlídkový okruh pro návštěvníky. To je zatím pro mě velké tajemství.
Abych byl přesnější, je to znovu otevřený okruh Hrádkem křížem krážem. Jde o speciální prohlídky, které už v minulosti existovaly, pro fajnšmekry. Ale letos poprvé návštěvníky zavedeme do prostřední věže zámku Hrádek, což je Kardinálka. Tam ještě nikdo nikdy s návštěvníky oficiálně nebyl, takže se na to moc těšíme.

Kardinálka, to je ona věž s hodinami?
Na hodinovou věž chodí prohlídky pravidelně, pokud je hezké počasí. Ale na Kardinálku se nedá jít úplně za každých okolností. Je tam poměrně krkolomná cesta, takže tudy chodíme jen občas. A je to součástí, pozor, prohlídky, která trvá minimálně 2,5 hodiny. Návštěvníky zavede do hospodářské budovy, do sklepů, také přes červené schodiště až nahoru do Kardinálky, kde končíme na krásné vyhlídkové terase. A tam se normálně návštěvníci nepodívají.

Čtěte také

Harrachové si Hrádek nechali postavit jako své letní a lovecké sídlo. Opravdu tady lovili?
Krásně je to vidět i podle skladby pokojů. Tam zejména chtěli zvát hosty a ukázat jim jejich starobylý rod. Měli krásně vybavené soukromé pokoje i pokoje hostinské v západním křídle, kam ubytovávali své návštěvy, ale vyřizovali tam i pracovní záležitosti. Jak pán, tak paní domu měli své pracovny, ve kterých prostě pracovali. Dodnes máme v našich depozitářích schované knihy, kde vyřizují korespondenci. A pracovali opravdu s velkým nasazením.

Rozkvetlý zámek Hrádek u Nechanic

Stavitelé si na hrádku dali opravdu záležet, ale vám tam teď teče.
Decentně občas přiznávám, že střechy nejsou v nejlepším stavu, ale věřte, pracujeme na tom. Přívalové deště jsou pro nás nejhorší, ale patří to už k takové naší denní rutině, podívat se vždy na střechy, na půdy, přidat sem tam kyblík. Zatím, musím zaklepat na dřevo, nás nic úplně tragického nepotkalo.

Státní zámek Hrádek u Nechanic, to je kousek Anglie ve východních Čechách
Současná zámecká expozice je ukázkou bydlení šlechty ve druhé polovině 19. století v původním historickém zařízení (reprezentační místnosti, apartmá hraběte a hraběnky, obrazárna, pokoje pro hosty, zámecká kaple). Státní zámek Hrádek u Nechanic byl v roce 2001 prohlášen Národní kulturní památkou.

Vy jste na léto připravili pro návštěvníky také bohatý program.
Čekají nás opravdu velké akce jako nejslavnější české muzikály nebo hvězdné duety, přijede také divadelní společnost Indigo Company 12. a 13. srpna. I pro děti toho máme  hodně nachystáno. Hned tento víkend bude na nádvoří pohádka Čertův poklad. Celý víkend hrajeme čtyři představení. Dále máme prohlídky s komtesou, kde děti provádí kostýmovaná průvodkyně. To je skvělý zážitek. A v neposlední řadě jsme pro děti připravili pracovní listy. Skvělá kolegyně Anička si dala záležet na tom, aby byly co nejvíc propracované.

Jakub Schmidt a Martin Rejman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s kastelánem Martinem Rejmanem o novinkách na zámku Hrádek u Nechanic si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.