Hradecké centrum pomoci Ukrajině kvůli malému zájmu zkrátilo otevírací dobu na tři dny v týdnu

12. červenec 2022 07:21

Uprchlíků do hradeckého Krajského centra pomoci Ukrajině chodí v posledních týdnech čím dál méně a od pondělí se tam tak zkrátila provozní doba. Nově tam pracovníci odbavují příchozí jen tři dny v týdnu, po zbytek týdne funguje středisko v režimu pohotovosti.

Čtěte také

„To je naše babička, která teď přijela. My jsme tady od začátku března.“ Za Irinou a její dcerou přijela ze západní Ukrajiny do Čech maminka Halina.

Těch, kteří přijíždí za částí rodiny, která je tu už několik měsíců, je teď většina. „Říkala jsem jí, že se stále stresuje, co my tady děláme a já se zase stresuji, co je s nimi tam. Ona je navíc nemocná, má něco se srdce, tak jsem měla strach, že nebude schopná se o sebe postarat.

Příchozích uprchlíků v posledních týdnech ubývá, Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Hradci Králové proto omezuje provozní dobu pouze na pondělí, středu a pátek.

Čtěte také

„Bude uprchlíkům poskytnuta pomoc jako doposud, kdy při příchodu budou odbaveni nejen na ubytování, ale i na pobočkách Odboru azylové a migrační politiky, Policie České republiky, případně jsou zařazeni do zdravotního pojištění. A bude jim udělen statut uprchlíka, nebo-li dočasná ochrana. Tyto dny pro nás neznamenají žádnou změnu, v režimu 8 až 15 jedeme už delší dobu, říká hlavní koordinátor KACPU z hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje Jan Čech.

V ostatních dnech a nočních hodinách mají příchozí k dispozici pohotovostní telefon. „Zajišťujeme takzvané dočasné nouzové přístřeší pro osoby, které přijdou a nemají zajištěno ubytování, ani stravu, ani nemají žádnou vazbu na někoho, kdo by se o ně postaral.

Čtěte také

Pohotovost v posledních týdnech potřebovali jen jednotky lidí. Celotýdenní provoz střediska je podle vedení kraje nadále zbytečný. Potvrzuje to mluvčí kraje Dan Lechmann. „V těchto dnech do hradeckého KACPU přichází kolem pěti až šesti desítek lidí denně. Z důvodu snižování počtu příchozích proto postupně zkracujeme provozní dobu tak, abychom zajistili co největší efektivitu provozu a snížili tak vytížení personálu centra. V současné době nepředpokládáme, že by se na hradeckém KACPU měly tvořit fronty.

Od začátku července také klesá počet lidí, kteří se musejí kvůli například turistickému využití dosavadního ubytování přestěhovat - v těchto dnech jde o jednotky lidí denně.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Hradci králové se přesunulo do budovy Na Okrouhlíku
autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související