Holubička na vlajce Hořiček se už díky Luďku Rudišovi proletěla po celém světě. I mezi „lidožrouty“

4. únor 2021

Luděk Rudiš je dobrodruh, velmi kreativní člověk a také patriot. Vymyslel, že obec Hořičky na Náchodsku, kde žije, zviditelní po celém světě. Vlajka coby symbol Hořiček díky jeho nápadu procestovala všechny světadíly, viděly ji domorodé kmeny na Papui - Nové Guineji, na Kamčatce, a vztyčena byla dokonce i na Antarktidě.

Dnes Luděk Rudiš hrdě přivezl vlajku Hořiček i do studia Českého rozhlasu Hradec Králové. Vy musíte mít své bydliště hodně rád?
Ano, já jsem jeden z mála, který se tam i narodil, protože většina už se rodila v Náchodě a popřípadě v Jaroměři.

Luděk Rudiš ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mám pocit, že se o lásce k bydlišti, kde se člověk narodí a kde celý život žije, málo hovoří.
Určitě, protože i když jsou Hořičky jsou velmi atraktivní místo a hodně lidí se tam chce přistěhovat, jsou to většinou náplavy a ty nemají k Hořičkám žádný vztah.

Četl jsem všechny dobrodružné knížky. Fascinovaly mě ilustrace Zdeňka Buriana a chtěl navštívit místa, která jsem tam viděl.
Luděk Rudiš, cestovatel z Hořiček

Jak vás napadlo, že budete vlajku vozit po světě?
Já už cestuji asi 25 let, a když jsem vídával, jak na různých místech moji spolucestující vytáhnuli vlajku České republiky, tak jsem si řekl, vždyť já jsem klasický patriot. Oslovil jsem starostu, pana Kačera, a vysvětlil jsem mu svoji vizi, že bych mohl zviditelnit Hořičky. Nejdřív se usmíval, ale když jsem přivezl několik fotografií vlajek z různých států, tak se toho chytli i ostatní.

Čtěte také

Vy jste musel číst asi hodně v dětství mayovky.
Nejen mayovky, ale všechny dobrodružné knížky, které v té době existovaly. Fascinovaly mě ilustrace Zdeňka Buriana, udělal takové obrázky, že jsem chtěl navštívit ta místa, která jsem tam viděl.

Symbolika vlajky Hořiček je hodně laskavá a léčivá. Popište nám ji.
Na vlajce Hořiček je, dá se říct, symbol kostela Svatého Ducha a Duch, to je holubička, takový symbol našeho kostela. A drží v zobáčku ratolest, která má pět lístků. Každý z nich představuje jednu část Hořiček, protože k Hořičkám patří i několik vesniček v okolí.

Západ slunce na Maledivách a obecní vlajka Hořiček - v kombinaci s Indickým oceánem velmi zajímavá kompozice

Jak reagují lidé, když je požádáte, aby se vyfotografovali u této krásné vlajky?
To je zajímavé, všichni mi chtějí nějakým způsobem pomoci. Protože já se už nechci fotografovat, abych se pořád nezviditelňoval. Hlavně jde o vlajku, tedy když požádám místní, tak rádi vlajku podrží. A chtějí také vědět, co vlastně symbolizuje.

Nejvíc mi učarovala Papua - Nová Guinea, protože tam jsem se marně snažil dostat asi 5 let, než se to konečně podařilo.
Luděk Rudiš, cestovatel z Hořiček

Dokážete říct, které místo vám utkvělo úplně nejvíc v srdci?
Samozřejmě Papua - Nová Guinea, protože tam jsem se marně snažil dostat asi 5 let, než se to konečně podařilo. Bohužel vlajka byla zhotovena až v roce 2012, takže když jsem byl v roce 2011 v Severní Koreji, tak jsem ji ještě neměl. Tedy ze Severní Koreji fotografii s vlajkou nemám.

Čtěte také

Papua je velmi výrazný kout naší Země.
Tam se v uvozovkách pohybujete mezi lidožrouty. Viděli jsme lebky dotyčných protivníků onoho kmene.

Jaké největší drama vás potkalo na cestách?
Všechny státy jsou samozřejmě nějakým způsobem specifické, ale nějaké konkrétní drama nikde nenastalo. Ale zmíněná Papua - Nová Guinea byla tak fantastická, ale ne dramatem. Naše skupina čítala pouze 4 lidi a kvůli nám se sešla vesnice. 50 lidí speciálně pro nás tančilo třeba půl hodiny. A dvě hodiny se na to líčili s detaily v obličejích, které musely být stoprocentní.

Tedy žádná dramata, možná jste typ člověka, který na nepříjemné chvíle rychle zapomene.
Přímo drama snad nebylo nikdy, ale když jsem byl v Kataru podruhé, tak mě asi na 20 minut zadržela cizinecká policie, protože jsem začal natáčet místní letištní halu. Tam jsou pravidla přísná.

Čtěte také

Vy máte pro strach uděláno, to je slyšet z vašeho vyprávění. Kolik míst už jste dohromady navštívil?
Dohromady mám 146 států, ale vlajka byla pouze v 80 z nich. Když jsem začal cestovat, tak vlajka ještě neexistovala, a tak mě mrzí, že Hořičky mají v současné době návštěvu s vlajkou pouze u 80 států.

Ale certifikát máte tady u sebe. Agentura Dobrý den vás zaregistrovala, je to český rekord.
Samozřejmě, protože asi nikdo takový nápad neměl. V době, kdy nám byl certifikát udělen, tak to bylo 66 států, to bylo na podzim roku 2019. Do koronavirové sezóny jsme to navýšili na 80 států. Počítal jsem, že v loňském roce docílíme stovku, ale bohužel to nevyšlo.

Agentura Dobrý den zaregistrovala počet zemí navštívených s vlajkou Hořiček je to český rekord

Kolik máte celkem vlajek Hořiček, které vyráží do světa?
Asi 7. Tedy 7 zájemců, když někam jede, byť třeba po Evropě, tak se může stavit na obci a samozřejmě vlajku dostane.

Čtěte také

V Hořičkách o rekordu určitě všichni vědí, o vlajce, která procestovala celý svět. Jak na to reagují ostatní obce? Závidí, gratulují nebo se inspirovaly?
Zrovna minulý týden jsem byl u jednoho známého v České Skalici a ten se chlubil, že byl v Africe vzal tam jejich. A já jsem mu na to odpověděl, že mají teprve za sebou 3 státy, tak nám nemohou konkurovat.

V hlavě máte určitě spoustu nápadů na další výlety, kam se chcete podívat?
Plány jsou velké, teď nejbližší by měla být Dominikánská republika, ale asi to nedopadne. Potom mělo být Malawi, v červnu Špicberky, tak uvidíme. Na srpen je naplánován Gabon v Africe, tam my jsme měli jet už vloni.

Luděk Rudiš a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vy jste zkrátka člověk, který chvilku nevydrží na jednom místě. Luděk Rudiš, cestovatel z Hořiček, byl naším hostem. Hodně štěstí a ať se vám daří.
Děkuji za pozvání. Na shledanou.

Spustit audio

Související