Tatra vyrazí podruhé na cestu kolem světa. 320 koní by mělo za 1 095 dní urazit na 270 000 kilometrů

"Na cestách” jsme tentokrát nejen podle titulku pořadu, ale opět doslova. Chystá se totiž další velká expedice legendárního vozu Tatra. V letech 1987 - 1990 projela pětičlenná posádka 67 zemí světa při expedici Tatra kolem světa. 

Přesně 22.2.2020 - tedy v den s datem přímo neskutečným - se má na cestu vydat expdice, kterou chtějí autoři myšlenky Marek Havlíček a Petr Holeček vzdát hold tehdejší ojedinělé cestě a vyrazí “Tatra kolem světa 2”.

A my jsme se za dvojicí cestovatelů, nadšenců, dobrodruhů, ale i patriotů vypravili s mikrofonem do Jičína. Právě tam řemeslníci ladili další detaily interiéru speciální nástavby Tatry T 815 4x4. Odlehčená hliníková skříň, v podstatě byt na kolech, ještě nebyla polepena designově originální pestrobarevnou mozaikou s informacemi o trase i sponzorech.

Tatra se chystá podruhé na cestu kolem světa

Další moje cestovatelská hodinka “Na cestách” tak vznikala na dvoře mezi nářadím, v interiéru vozu i v kabině. A oba moji průvodci Marek Havlíček i Petr Holeček skoro nevěděli, jaké detaily jak Tatrovky, tak trasy expedice nebo podrobnosti o posádce či své dosavadní cestovatelské dráze vyprávět.

Skoro jsem se nemusel ptát. Oba vtipní a bezprostřední dobrodruzi, kteří ale zároveň moc dobře znají svoje limity i odpovovědnost za další účastníky výpravy, jsou perfektními, pohodovými společníky.

Marek Havlíček, Petr Holeček a Petr Voldán v kabině Tatry, která se chystá na cestu kolem světa

Uslyšíte, jak bude Tatra vybavena, kde se v ní bude spát a kde provizorně vařit. Seznámíme vás s jednotlivými etapami expedice - například první má být dlouhá devět měsíců.

Pochopitelně jsem se zajímal také o vztah Marka Havlíčka a Petra Holečka k expedici první a dozvíte se, že jednomu z účastníků tehdejšího projektu pomáhali i k vydání knihy, která právě v těchto dnech míří na pulty obchodů. Autor - Ing. Stanislav Synek, tlumočník a zvukař výpravy, jaderný fyzik, poslední žijící člen posádky.

Čtěte také

V pořadu také uslyšíte, že expediční Tatra, kterou jsem obdivoval v Jičíně, měla původně vozit naše vojáky v Iráku.

A maličko jsem se i pochlubil - s expedicí první jsem se jako tehdejší zpravodaj v Moskvě totiž potkal. Zastávku Tatry, kterou možná máte ještě někteří jako hračku doma, jsem si tehdy s mnoha desítkami novinářů nemohl nechat ujít.

Jak vypadalo naše natáčení v Jičíně i další podrobnosti o unikátním vozidle si ostatně můžete prohlédnout na připojených fotografiích. A nepochybuji, že další pokračování cestovatelské talk show zaujme nejen přivržence zajímavých a originálních aut. Už jen některé údaje o expedici “Tatra kolem světa 2”, na které se mimochodem budou střídat jako účastníci mimo základní posádky i zájemci z řad dobrodružně naladěné veřejnosti, tedy i tyto údaje budí pozornost.

Považte, že Tatra má motor o síle 320 koní a za odhadovaných 1 095 dní by měla expedice urazit cca 270 000 kilometrů minimálně přes 69 zemí světa.

Takže vás společně s Markem Havlíčkem a Petrem Holečkem zveme k poslechu:

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související