Hlavní architektka Hradce Králové: Není to o egu, směřujete tým lidí k tomu, aby se věci zlepšovaly

21. srpen 2024

Představíme vám novou hlavní architektku města Hradec Králové, kterou bude od 1. září 2024 Šárka Dlouhá. Ve funkci vystřídá Petra Brůnu, který odboru hlavního architekta na hradeckém magistrátě šéfoval dlouhých 22 let. Jedním ze zásadních úkolů, který před mí leží na stole, je dokončení přípravy nového územního plánu města, který se v Hradci tvoří už od roku 2010.

Co to pro vás znamená, že od září povedete v Hradci Králové odbor hlavního městského architekta? Určitě je to velká výzva.
Je to velká a nová výzva, trošku nečekaná, protože pan architekt Brůna byl takovou stálicí. Takže to byla novinka a nová příležitost, která se v posledních letech neopakovala. Proto jsem se ji pokusila využít, jelikož mi Hradec Králové leží na srdci, jsem hradecký patriot a rodilý Hradečák. Mám o Hradec zájem.

Možná někteří architekti touží po tom, aby měli co nejvíce realizací, ale u mě je to o rozproudění diskuse, co je dobře a co dobře není.
MgA. Šárka Dlouhá, vedoucí odboru hlavního architekta Magistrátu města Hradec Králové

Můžeme říci, ze přicházíte ze soukromého sektoru, z jednoho architektonického ateliéru. Na čem jste pracovala jako architektka?
Mám za sebou docela dlouhou architektonickou historii. Nejdříve jsem pracovala 10 let v Praze v architektonické kanceláři DaM pana architekta Doležala a pana architekta Malinského, kde jsem měla příležitost podílet se na zajímavých projektech, ke kterým bych se asi v Hradci nedostala. Jako je třeba rekonstrukce bývalého Ústavu šlechtičen na Pražském hradě. A po těch deseti letech a po mateřské dovolené už jsem zůstala v Hradci Králové, kde jsem dosud pracovala v rámci architektonické kanceláře Žárovka Architekti, což jsou v podstatě samostatní architekti pracující na menších či větších projektech zvlášť nebo společně v různých týmech. V rámci této kanceláře jsem nejvíce pracovala s kolegyní Janou Rejskovou, se kterou máme několik realizací.

Čtěte také

Chtěl jsem se zeptat, jestli takový architekt, když jde studovat, počítá s tím, že sice plánů a myšlenek na to, postavit něco hezkého, bude mít určitě v hlavě hodně, ale ne všechno se asi zrealizuje a postaví.
Nevím, jestli se s tím úplně počítá a myslí se na to při studiu. Já jsem na to tedy rozhodně nemyslela. Přemýšlela jsem, jak chci věci zlepšovat, a to souvisí i třeba právě s funkcí hlavního architekta. Není to o egu architekta, ale o tom, že může směřovat tým dalších lidí k tomu, aby se věci zlepšovaly. Možná někteří architekti touží po tom, aby měli co nejvíce realizací, ale u mě je to především o rozproudění diskuse, co je dobře a co dobře není.

To vás tedy přivedlo k tomu, abyste se přihlásila do výběrového řízení na hlavního architekta Hradce Králové? Protože tam to bude asi více o těch diskuzích a přemýšlení, než o tom, něco hezkého si nakreslit a těšit se, že to někdo postaví?
Zdánlivě to nebude tvůrčí, nicméně možná bude, uvidíme. Protože jsem do toho šla s vizí, že bych chtěla onu hradeckou kancelář, která se skládá ze dvou částí, jedna je oddělení urbanismu, respektive územního plánování, a druhá část je oddělení architektury a regulace města, s týmem, který tam je, to trošku přetransformovat do dnes v jiných městech využívaných kanceláří architektury města, které se více zabývají vizemi. To souvisí s veřejným prostorem a se zdokonalováním veřejného prostoru pro obyvatele města.

Ráda bych, aby se náš odbor více zabýval vizemi. To souvisí s veřejným prostorem a jeho zdokonalováním pro obyvatele města.
MgA. Šárka Dlouhá, vedoucí odboru hlavního architekta Magistrátu města Hradec Králové

Co je vůbec náplní a úkolem odboru hlavního architekta v Hradci Králové? Navazujete na slavného architekta Gočára a všechny ostatní, kteří urbanistickou část Hradce Králové tvořili před vámi.
Hlavním úkolem je udržet město v takové kvalitě, jaké je, a nejlépe ho ještě dál vylepšovat. Neusnout na vavřínech, že tady máme Salon republiky, který nám takzvaně maličko zahnívá. Vedle toho je hlavním nástrojem rozvoje města územní plán, který by měl být flexibilní a aktuální. Aby byl správným nástrojem pro rozvoj města.

Čtěte také

Proč je takový územní plán důležitý?
Reguluje možné rozvojové lokality. Bez územního plánu prostě investoři v těch rozvojových lokalitách, které jsou zatím hypotetické, protože nejsou v aktuálním územním plánu, ale pouze v tom navrhovaném, nemohou stavět.

Asi je také důležitá návaznost, aby vše mělo nějaký svůj řád. Aby si prostě nepostavil každý kde chce a co chce.
On by ani nemohl, protože v těch lokalitách prostě dnes stavět nelze, pokud mluvím o těch rozvojových lokalitách. Další důležitá věc je propojení dopravní, které souvisí s vyšší mocí v uvozovkách, to znamená kraj a stát. Velké dopravní stavby, které Hradec Králové čekají, nejsou úplně v režii města, to je v režii státu.

Na svém novém územním plánu město Hradce Králové začalo pracovat už před 14 lety, v roce 2010, a dodnes není schválený. Kolik času na to budete mít vy, abyste to dotáhla jako hlavní architektka Hradce Králové do konce?
Času na to máme relativně hodně, protože když to je nyní 15 let od doby, kdy se s tím začalo, tak si můžeme říkat, že to můžeme řešit dalších 15 let. Ale nevím, jestli to tak chceme. Takže bychom chtěli mít územní plán samozřejmě co nejdříve. Já osobně bych chtěla, aby to bylo do roka, zastupitelé by byli rádi, aby to bylo do dvou let. Otázka je, jestli je to reálné. Teď se otevírají podané námitky a budou se teprve vyhodnocovat, takže uvidíme.

Není vše jen o odboru hlavního architekta. Ale také o odborech investic, rozvoje a politicích. Aby se projekty dotáhly, chce to kooperaci.
MgA. Šárka Dlouhá, vedoucí odboru hlavního architekta Magistrátu města Hradec Králové

Jaké máte vize jako hlavní architektka? Kam byste chtěla, aby Hradec Králové pod vaším vedením na oboru hlavního architekta směřoval?
Myslím si, že by se Hradec měl směřovat rozvojem cyklistické a pěší dopravy, měl by být férovým městem pro všechny. Měli bychom brát ohled na automobilovou dopravu, ale měli bychom ji zároveň zklidnit. A tomu právě napomohou ony budované dopravní stavby v okolí Hradce, které dokážou, pokud se zrealizují, odvést tranzitní dopravu mimo město.

Čtěte také

A můžeme tady začít uvažovat o tom, že některé hlavní tahy budou mít více zeleně, budou mít cyklistické pruhy a méně pruhů pro automobilovou dopravu.

Co Velké náměstí, se kterým se stále nedaří nic udělat? Jak se vám, jako architektce, líbí jeho současný stav?
Nelíbí se mi. Ale jeden z hlavních bodů, které je potřeba také říci, že to není vše jen o odboru hlavního architekta. Je to také o odboru investic, odboru rozvoje a samozřejmě politicích. Tedy, aby se některé projekty dotáhly, předpokládá to kooperaci všech těchto odborů. Já doufám, že se podaří konkrétně projekt ohledně Velkého náměstí dotáhnout do zdárného konce co nejdříve.

Kdybyste měla Arabelin prsten a něco z Hradce Králové mohla změnit teď hned, bylo by to právě Velké náměstí?
Ne. Nepokládám Velké náměstí za ten hlavní projekt, je jich více. Ale je smutné, že to trvá tak dlouho, a Velké náměstí je největší hradecké parkoviště.

Šárka Dlouhá ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká architektka Šárka Dlouhá, která bude od 1. září také hlavní architektkou Hradce Králové. Ať se vám daří v nové funkci.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související