Fotograf Jaroslav Klinský: Při pohledu shora si teprve uvědomíte, jak geniálně byl Hradec navržený

10. září 2024

Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. Náš dnešní host, fotograf Jaroslav Klinský, bude ale mít možná jiný názor, protože jeho vášní je fotografování z horkovzdušného balonu. Z výšky zachycuje nejen krásy Hradce Králové, ale celého našeho kraje. A moc dobře ví, že když se díváte shora dolů, je to úplně jiný pohled, než když se díváme ze země nahoru. 

Jel jste někdy na koni?
Na koni jsem ještě nejel. Takže opravdu nevím, jaké to je dívat ze sedla koně na svět.

Dělal jsem revizi hromosvodů. Přitom jsem si bral foťák s sebou na střechy a zachycoval svět okolo. Střechy totiž nabízejí jedinečný výhled.
Jaroslav Klinský, fotograf

Vy jste se ale díval z výšky na svět i v minulosti, aniž byste ještě létal balonem.
Bylo to díky mé profesi revizního technika elektro. Dělal jsem revizi hromosvodů na určitých objektech a tam jsem měl možnost se dívat na svět trochu shora. A když jsem pak začal i víc fotit, bral jsem i foťák s sebou na střechy a zachycoval svět okolo nás shora. V posledních letech jsem byl známý na Facebooku jako ten, co fotí ze střech. Protože střechy nabízejí jedinečný výhled.

Čtěte také

Jaké to bylo, když jste poprvé vzlétl nad Hradec Králové?
Protože jsem už měl zkušenosti s pohledem shora ze střech, tak jsem strach neměl. Spousta lidí má strach, že vzlétne nahoru a co se bude dít. A já také letěl hlavně kvůli focení, tak vlastně ani na nějaký strach nebyl čas. Snažil jsem se zachytit, co nejvíc půjde, protože snímky jsem používal v kalendáři nebo i někteří lidé měli zájem o můj pohled na Hradec shora. Můj první let balonem nad Hradcem byl myslím v říjnu 2015.

Jak vypadá Hradec z horkovzdušného balonu? Úplně jinak než ze země?
Přesně tak. Ale je pravda, protože dělám kalendáře Hradce Králové i Orlických hor, že někteří lidé mají rádi spíše pohledy ze země než z balonu. Protože tam musí potom na snímku většinou hledat, co kde vlastně je.

Někteří lidé mají rádi spíše pohledy ze země než z balonu. Protože tam musí potom na snímku většinou hledat, co kde vlastně je.
Jaroslav Klinský, fotograf

Ale je tam zase vidět spoustu věcí, kterých si prostě člověk ze země nevšimne.
Je to tak. Právě při tom mém prvním letu jsme letěli nad středem města, který je ohraničený řekou Labe až po Střeleckou ulicí, tak to navrhoval architekt Josef Gočár. A tam jsem si teprve uvědomil, jak on to geniálně navrhl, protože když člověk chodí po zemi, tak třeba vidí kulaté rohy, bloky baráků, ale nikdy mi nedošlo, co to znamená. Až když to uvidíte shora, tak si uvědomíte, jak geniálně a krásně byl Hradec navržený a vymyšlený. A my z toho dodnes těžíme.

Máte za sebou 13 letů balonem, 5 z nich nad Hradcem Králové, jeden z toho zimní. Dále také zimní přelet Krkonoš, zasněžené vrcholky hor. Co dalšího jste z výšky viděl tady u nás v kraji?
Byl to let okolo Potštejna, potom jsme letěli nad pastvinskou přehradou, Český ráj, organizoval jsem let z Deštné a přelet části Orlických hor, to jsme přistáli ve Velkém Poříčí u Hronova. No, bylo toho hodně.

Čtěte také

Kde se vám to z výšky líbilo nejvíc? Které nejkrásnější místo si nosíte v srdci?
To se takto nedá říct, protože mně se ty pohledy líbí vždy. Nemůžu říci, že by něco z toho bylo lepší nebo horší.

Kromě balonového focení se věnuje i focení koncertů, festivalů, přírody, lidí, takže jste univerzálním fotografem. Ale k fotografování jste se prý dostal docela pozdě, je to tak?
Ano, je to tak. Já jsem jako kluk neměl příležitost fotit, k tomu jsem se dostal, až když jsem začal chodit se svojí nynější manželkou, se kterou jsme letos 51 let. Její strýc měl fotoaparát Praktiku, takže jsem si ji od něho občas půjčoval. A pak jsem si svoji vlastní Praktiku koupil někdy v roce 1978 a fotil jsem hlavně rodinu. Děti, ženu a tak. V roce 2011 mi bylo nabídnuto fotit finále Mrs. Eurobabička, kterou pořádali manželé z Jaroměře. Nikdy jsem nic takového nedělal, tak jsem to vzal jako výzvu a od té doby jsem si zalíbil focení lidí a akcí.

Až při mém prvním letu balonem na Hradcem jsem si uvědomil, jak vše architekt Josef Gočár geniálně navrhl. Dodnes z toho těžíme.
Jaroslav Klinský, fotograf

Takže ani potom přechod na digitální fotografii nebyl u vás problém.
Ne, mně se to hned zalíbilo, protože u počítače to je trošku jednodušší než u klasického filmu. A snažím se i nafotit akci nebo cokoliv tak, abych s tím potom neměl moc práce.

Máte nějaký svůj zatím nesplněný fotografický sen?
Loni mě sestra pozvala na výlet na Isle of Skye, což je ostrov u Skotska, což byl jeden z mých snů. A potom další můj fotografický sen jsou přírodní parky západní Ameriky. Ale to nevím, v mém věku, jestli se ještě povede. Přeci jen, je mi už skoro 74 let, tak je otázka, jak budu všechno zvládat.

Jaroslav Klinský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Já vám přeji, ať si splníte i tento svůj sen. Moc děkuji za dnešní fotografické povídání, naším hostem byl fotograf Jaroslav Klinský.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související