Gotický hrad Kost v Českém ráji čeká jedna z nejrozsáhlejších oprav od jeho vzniku ve 12. století

15. srpen 2019 11:05

Stavební práce za zhruba 100 milionů korun by měly začít v září a zasáhnou většinu areálu hradu. Podrobnosti přímo od kastelána a archeologů zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Hrad Kost v Českém ráji si už převzali dělníci. Památku čeká jedna z nejrozsáhlejších oprav v historii. Plánované práce zahrnují stabilizaci podloží pod hradem, odvodnění areálu a sanaci a stabilizaci parkánových a hradebních zdí.

Čtěte také

Celkové náklady na opravy mají přijít na přibližně 100 milionů korun. Práce mají začít v září a pro turisty to bude znamenat omezení otevírací doby památky.

Opravné práce budou hodně náročné vzhledem k umístění hradu a současné situaci. Hrad Kost stojí na masivu pískovcové skály, který je částečně narušen zatékáním dešťové vody a dalšími vlivy.

„Přibližně v září by se měly rozběhnout práce na budování šachet a inženýrských sond na hradních parkánech. Některé ty šachty budou hluboké 7 až 8 metrů o čtvercovém půdorysu zhruba 2,5 metru. Což bude jistě velmi náročná práce i z hlediska bezpečnostního," vysvětluje archeolog Radek Novák.

Gotický hrad Kost v Českém ráji čeká jedna z nejrozsáhlejších oprav od jeho vzniku

„Znamená to velký objem prací pro archeology a samozřejmě i stavaře. Pro ně je to technicky velmi složité zbavovat se výkopků a zachovat provoz hradu. Dostat tam veškerou možnou techniku."

Archeologové doufají, že na hradě najdou velké množství nálezů, které můžou být hodně zajímavé.
„Musíme si uvědomit, že tady sídlila elita a ta samozřejmě také používá elitní artefakty a předměty, jejichž pozůstatky se nám snad podaří odkrýt."

Čtěte také

Stavební práce jsou rozvrženy do několika etap, které se ale budou místy prolínat.

„V místě kde stojíme, právě v tomto prostoru se bude kopat odvodňovací šachta, dá se říct do základů parkánového zdiva. Následně potom jižní část hradeb horního hradu bude odspárována, aby došlo k sanaci a přespárování tohoto zdiva," popisuje postup prací kastelán Jan Macháček.

Zároveň dojde už v září k omezení parkovacích ploch.
„Protože některé práce budou vykonávány v prostoru, který přímo ohrožuje parkovací plochy. A tím pádem je budeme muset z důvodu bezpečnosti uzavřít."

Jedním z nejzachovalejších, nejvýznamnějších a zároveň posledních středověkých hradů v České republice je hrad Kost

Provozní doma hradu bude omezena hlavně od podzimních do jarních měsíců.

„Maximálně se pokusíme to řešit především v létě, abychom právě tuto sezónu udrželi pro návštěvníky hrad otevřený. Ale co se týče podzimní a jarní části sezóny, tak tam bude asi provoz hradu výtazně omezený," dodává kastelán hradu Kost Jan Macháček.

Opravné práce mají skončit v prosinci roku 2021.

Spustit audio

Související