Jak zatím hodnotí kasteláni hradů a zámků v Královéhradeckém kraji letošní turistickou sezónu?

19. červenec 2019 07:45

Chladnější počasí posledních dnů uvítali kasteláni hradů a zámků napříč Královéhradeckým krajem. Právě nižší teploty pro ně totiž většinou znamenají vyšší návštěvnost. Na památky zatím do poloviny července dorazilo zhruba stejně lidí, jako za stejné období v loňské sezóně.

Nová brožura s tipy na výlety po Královéhradeckém kraji, které jsou dostupné veřejnou dopravou

Brožura s tipy na výlety obsahuje místa, kam se turisté dostanou veřejnou dopravou

Při letním cestování po památkách a zajímavých místech Královéhradeckého kraje teď nově může turistům pomoci publikace s tipy na výlety, které jsou dobře dostupné veřejnou dopravou. Vydal ji Královéhradecký kraj spolu s Českými drahami.

Tradičně nejvíce turistů na hrady a zámky zamířilo hned ze začátku prázdnin - o prodlouženém víkendu mezi 5. a 7. červencem.

Potvrzuje to například kastelán hradu Pecka na Jičínsku Jan Murdych.
„Když se podívám na konkrétní čísla, tak oproti loňskému roku jsme na tom o maličko hůře, ale opravdu se jedná o několik stovek návštěvníků. Což během sezóny klidně můžeme dorovnat, nebo i překonat. Čísla nyní hovoří o tom, že máme aktuálně 8 500 návštěvníků. Nejlepší návštěvnické dny jsou ony červencové svátky. To tady bylo na prohlídkách kolem 300 lidí."

Perla Podkrkonoší, hrad Pecka   Archiv hradu Pecka.jpg

Teď na tento hrad chodí v průměru 200 lidí denně. Obdivovat můžou například i výstavu děl z letošního sochařského sympozia.

Barokní areál Kuks z ptačí perspektivy

Také na jedné z nejnavštěvovanějších památek v Královéhradeckém kraji, hospitalu Kuks, přivítali zatím návštěvníků srovnatelně jako loni, říká kastelán Libor Švec.
„Je to téměř srovnatelné s loňským rokem co se týká návštěvnosti expozic. Je znát, že lidé se vrací zejména do bylinkové zahrady. A teď nám přeje hlavně počasí, které je spíše chladnější. K dnešnímu dni je to tedy nějakých 35 tisíc návštěvníků, co se týče expozic hospitalu."

Říká se mu malá Hluboká. Zámek Hrádek u Nechanic je jako stvořený pro filmové pohádky

Zámek Hrádek u Nechanic

Užijte si Hradozámecké léto a přijeďte se za námi podívat v neděli 5.srpna na zámek Hrádek u Nechanic. Od 12:00 do 16:00 hodin jsme pro vás připravili bohatý program, v rámci kterého vystoupí Jana Chládková se skupinou Pontiac, Pavel Vítek, Josef Zoch, Petra Černocká a Marcel Zmožek. Během odpoledne se můžete také vydat na prohlídku zámku s naším kolegou Otou Jirákem. 

O trochu méně lidí než ze začátku léta 2018 aktuálně eviduje kastelán Hrádku u Nechanic Martin Rejman.
„Zatím je tam mírný propad oproti minulému roku zhruba o 2 tisíce návštěvníků. Údaje máme k poslednímu červnu a navštívilo nás něco málo přes 10 tisíc lidí."

Návštěvnost by se ovšem mohla dorovnat o tomto víkendu, kdy budou na Hrádku tradiční zámecké slavnosti.
„Je to třetí ročník. Na zámku probíhají kostýmované prohlídky a na nádvoří je dobový jarmark."

V sobotu je navíc po celý den na Hrádku doprovodný program, součástí jsou třeba ukázky sokolníků nebo historického šermu.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související