Hrad Kost v Českém ráji čeká rekonstrukce za 100 milionů korun. Většinu roku bude uzavřen

4. březen 2019 13:33

Dělníci obsadí koncem dubna hrad Kost na Jičínsku. Začne náročná a rozsáhlá oprava. Ta má trvat 3 roky a přijít na 100 milionů korun. Turisté by měli počítat s tím, že po většinu roku bude hrad uzavřen. Pokud to opravné práce dovolí, výjimečně se jeho brány otevřenou. Aktuální informace budou na webových stránkách této památky. 

Hrad Kost čeká oprava, která má trvat dva až tři roky. Obavy z toho mají v Sobotce

Hrad Kost

Na jaře začne rozsáhlá oprava hradu Kost na Jičínsku. Trvat má dva až tři roky. Turistům bude památka zpřístupněna omezeně. Kastelán proto předpokládá, že návštěvníků ubude. A z toho mají obavy v Sobotce, která vlastní lovecký zámeček Humprecht. Spousta turistů totiž z Kosti zamíří i na prohlídky tohoto zámečku. 

S kastelánem hradu Kost Janem Macháčkem jsme v horním Vartemberském paláci. Když se rozhlédneme kolem sebe, tak je tady úplně pusto a prázdno.

„My máme kompletně expozici v horních patrech celých paláců vyklizenou. A to z toho důvodu, že ke konci měsíce března se zde má natáčet část epizody amerického historického seriálu."

Jakmile tyto prostory opustí filmaři, tak několik dní na to sem nastoupí dělníci. A skutečně se začne s rekonstrukčními pracemi.

Přesto bude ještě v dubnu pro návštěvníky hrad otevřen

„Start hradu Kost bude zhruba 13. dubna. O nějakých těch 13 dnů později oproti klasické turistické sezóně. Ale od května si myslím, že se už začne lámat chleba a větší čas na hradě bude věnován právě oněm stavebním pracím."

Hrad Kost v Českém ráji čeká rekonstrukce za 100 milionů korun

Už v loňské sezóně byly zrušeny veškeré vyhlášené kulturní akce. A také letos proběhne návštěvní sezóna bez nich. Co to pro hrad znamená?

„Znamená to trošku odloučení od oněch skupin, které u nás tyto akce pořádají, protože to byla dlouholetá spolupráce. Je nám to líto, ale hrad si víceméně žádá tu rekonstrukci."

Český ráj nejsou jen hrady, zámky, skalní města. Žijí tam úžasní lidé, kteří ten ráj vytváří

Český ráj očima fotografky a cestovatelky Pavly Bičíkové

Poznává a odhaluje tajemství vzdálených koutů světa, doma je ale v Českém ráji, kde to také zná jako své boty. Český ráj to na pohled má cestovatelka a fotografka Pavla Bičíková, Hanačka žijící v roubence na Kozákově.

Přestože bude tedy hrad Kost v hlavní turistické sezóně uzavřen, určitě sem zavítá především spousta cyklistů, kteří míří do Českého ráje. Co tady najdou? Co jim bude k dispozici? Budou fungovat restaurační a ubytovací zařízení?

„I když bude horní hrad v rekonstrukci, budeme nabízet občerstvení v hradní restauraci včetně pískovcových grilů. Současně poběží prodej suvenýrů a také loutkové divadlo ve sklípku v pivovaru, které má už několikaletou tradici. A navíc by stále měly fungovat i rytířské turnaje pod hradem Kost, které se v posledních letech staly velice populárními."

Rekonstrukční práce měly být zahájeny už v loňském roce. Ale neodstartovaly.

Čtěte takéHrad Kost

„Došlo k posunu z důvodu výběru stavebních firem. Následně došlo k mnoha dotazům během výběrového řízení a některé odsunuly jeho ukončení. Teprve v letošním roce tedy můžeme konečně říct, že se nám poštěstilo a firmy mají kapacity, aby se u nás mohly vrhnout na práci," dodává kastelán Jan Macháček.

Všechny rekonstrukční práce by měly skončit v roce 2021.

Spustit audio

Související