Budovy bývalého pivovaru na hradě Kost ukrývaly tajemství, které archeology překvapilo

17. červenec 2019

Na hradě Kost na Jičínsku vykopali archeologové varnu původního, nejstaršího  pivovaru z předprůmyslové doby. Podobné nálezy jsou u nás ojedinělé. Redaktorce Vlaďce Wildové to řekl archeolog Regionálního muzea v Jičíně Radek Novák, který ji také na místo objevu doprovodil. 

„Pivovar na Kosti byl založen roku 1576. A poslední várka proběhla za druhé světové války, někdy v roce 1942. A ještě v roce 1946 se tady stáčelo cizí pivo, potom pivovar zanikl. Jeho budovy tvoří velmi podstatnou část zastavěného prostředí celého hradního areálu," vysvětluje Radek Novák.

Byla objevena nejstarší varna piva na hradě Kost

A hned doplňuje: „V jedné malé části tohoto komplexu je plánována přestavba nevyužitých místností na sklad pro zdejší restauraci. Při těžbě zásypů a navážek jsme nalezli stavební památky, z kterých jsme přečetli, že se jedná o varnu starého, původního renesančně-barokního pivovaru. A to bylo pro nás poměrně dost překvapující, protože tyto předprůmyslové, předstrojní varny, se dle mého soudu téměř nikde nezachovaly."

Hrad Kost v Českém ráji čeká rekonstrukce za 100 milionů korun. Většinu roku bude uzavřen

Hrad Kost v Českém ráji čeká rekonstrukce za 100 milionů korun

Dělníci obsadí koncem dubna hrad Kost na Jičínsku. Začne náročná a rozsáhlá oprava. Ta má trvat 3 roky a přijít na 100 milionů korun. Turisté by měli počítat s tím, že po většinu roku bude hrad uzavřen. Pokud to opravné práce dovolí, výjimečně se jeho brány otevřenou. Aktuální informace budou na webových stránkách této památky. 

Kromě mincí, podle kterých se podařilo nález datovat, se podle jičínského archeologa Radka Nováka našlo v objevené nejstarší varně piva na hradě Kost i množství keramiky.

Jak na místě Vlaďka Wildová zjistila, rodina Kinských del Borgo, která hrad Kost vlastní, chce prostor s pozůstatky nejstaršího hradního pivovaru konzervovat a v budoucnu umožnit jeho prohlídku veřejnosti.

Archeologické práce v pivovarnickém areálu nekončí, odborníci očekávají další nálezy ve spojovací klenuté chodbě.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.