Hrad Kost čeká oprava, která má trvat dva až tři roky. Obavy z toho mají v Sobotce

9. únor 2018 11:40

Na jaře začne rozsáhlá oprava hradu Kost na Jičínsku. Trvat má dva až tři roky. Turistům bude památka zpřístupněna omezeně. Kastelán proto předpokládá, že návštěvníků ubude. A z toho mají obavy v Sobotce, která vlastní lovecký zámeček Humprecht. Spousta turistů totiž z Kosti zamíří i na prohlídky tohoto zámečku. 

Vedení Sobotky chce proto lidi na Humprecht více nalákat, aby návštěvnost příliš neklesla.

Na hrad Kost už za několik týdnů nastoupí dělníci a přijedou těžké stroje. Začne náročná a nákladná oprava této památky.

„Hlavně odvodnění hradního areálu a stabilizace skalního masivu na kterém samotný hrad stojí," vysvětluje důvod opravy kastelán hradu Kost Jan Macháček.

Turistická sezóna tady bude vypadat úplně jinak než v předchozích letech. Kost se sice návštěvníkům úplně neuzavře, ale provoz památky bude omezen a aktualizován během každého týdne v souvislosti s tím, jak budou práce pokračovat.

Hrad Kost

„Provoz bude možná i trošičku napínavý, pravděpodobně budou muset návštěvníci vyfasovat bezpečnostní helmu. Ale zase za to budou moci nahlédnout pod pokličku rekonstrukce. Uvidí ty práce na vlastní oči," říká Jan Macháček.

A dodává, že kvůli bezpečnosti se letos na hradě nebudou konat žádné akce, na které jsou turisté zvyklí: „Akce víceméně z provozních a hlavně bezpečnostních důvodů musíme vynechat úplně."

Humprecht

Omezení provozu hradu Kost bude mít nejspíš negativní dopad i na návštěvnost loveckého zámečku Humprecht, který leží nedaleko.

„Hrad Kost má pro nás určitě přínos. Náš zámek Humprecht, a vůbec Sobotka, jsou prostě na trase. Netvrdím, že každý návštěvník Kosti, ale někteří z nich, jistě pak skončí na prohlídce zámku Humprecht," potvrzuje Lubor Jenček z TOP 09, starosta Sobotky.

Přestože návštěvnost Humprechtu v posledních letech stoupala, tak letos pravděpodobně k úbytku turistů dojde.

„Kdybych si měl předpovědět, kolik nám to ubere návštěvníků v té turistické sezóně roku 2018, tak bych řekl, že to budou jednotky tisíc. Myslím dva tři tisíce a doufám, že to nebude víc," říká Lubor Jenček.

Logo

Vedení Sobotky, která zámeček Humprecht vlastní, se bude snažit turisty na památku nalákat.

„Určitě je velká rezerva v samotné expozici. Tím, že město přebralo ten objekt prakticky prázdný, tak na straně expozice je ještě prostor a potenciál," doplňuje Lubor Jenček.

Město požádalo o dotaci na opravu Humprechtu. A nyní čeká, jestli uspěje. Pokud peníze Sobotka získá, začne s opravnými pracemi pravděpodobně v příštím roce. Znamenalo by to tedy, že kromě omezení prohlídek na Kosti, budou omezeny prohlídky také na tomto zámečku.

Spustit audio

Související