Průběh zimy byl podle ovocnářů relativně normální a úrodu neohrožuje, jen by to chtělo víc vláhy
Poměrně vysoké teploty, které se v minulých dnech pohybovaly i kolem 20 stupňů nad nulou, zatím sadařům starosti nedělají. Na rozdíl od loňského brzkého nástupu jara, který se později podepsal i na nejslabší úrodě jablek za několik let, je zatím všechno v normálu.
Podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.
Důležité je, že teploty se přes noc pohybují kolem nuly nebo dokonce pod ní, stromy tedy zatím neraší. Vloni touhle dobou už to bylo jinak, protože vysoké denní teploty trvaly déle a teplo bylo i v noci, takže touhle roční dobou už naplno kvetly například meruňky a loňské jaro vlastně dopadlo špatně pro všechny ovocné druhy.
Čtěte také
Podle předsedy České ovocnářské unie Martina Ludvíka byly teploty v únoru na úrovni dlouhodobého průměru, což je podle něj dobrá výchozí situace.
Zatím jsme ale teprve v polovině března, takže vyhráno ještě není, že?
Je to přesně tak, riziko poškození úrody mrazem v Česku existuje prakticky až do poloviny května, kdy se stále ještě mohou objevit teploty pod nulou. Ještě dva měsíce tedy ovocnáři v klidu být nemohou.
Čím později ale začne proces rašení a kvetení, tím je riziko menší. Martin Ludvík k tomu dodává, že tak extrémní škody, jaké způsobilo počasí sadařům v loňském roce, by se letos téměř jistě opakovat neměly.
Čtěte také
Jaro je tedy zatím ideální po všech stránkách?
Takto se to úplně říct nedá, problémem může být nedostatek srážek, říká Martin Ludvík. „Za poslední tři měsíce tady spadlo opravdu velmi málo srážek. Zhruba jen od 30 do 50 procent dlouhodobého normálu. A na to, že jsme na začátku března, je skutečně už srážkový deficit znát. Teď ještě nějaké srážky ze zimy jsou, dle mého názoru vše rozhodne měsíc květen.“
Potíže mohou mít v případě přetrvávajícího sucha zejména nově vysázené stromky v nových sadech, které ještě nemají hluboké kořeny a mohly by i uschnout. Vláha bude ale potřeba pak i v létě, protože letní srážky se pak podepisují na kvalitě ovoce.
Tedy pokud jde o teploty je zatím vše relativně v pořádku, ale voda trochu chybí.
Související
-
Ovocnáři v Libčanech likvidují své stromy. Zdravé jabloně prodávají lidem jako palivové dřevo
Ovocnáři z družstva v Libčanech na Královéhradecku přišli s neobvyklou nabídkou - zdravé jabloně ze 17 hektarů svých sadů prodávají na palivové dřevo.
-
Čeští ovocnáři zlikvidují asi desetinu svých jabloňových sadů. Pěstování ovoce se přestává vyplácet
Ovocnáři v Česku v letošní zimě kácí části svých sadů. Jen za letošní zimu to má být i víc než deset procent plochy. Obnovovat se zatím nechystají, nevyplatí se to.
-
Miroslav Frydrych se věnuje ovocnářství od roku 1992. Ale jeho nejoblíbenějším ovocem je „uzený“!
Představujeme firmu z Petroviček na Jičínsku Ovoce Frydrych. Jde o rodinnou tradici, první jabloně sázel dědeček Miroslava Frydrycha, který hospodaří na 18 hektarech půdy.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Kdo kde kandiduje? Složité vyjednávání ve Spolu skončilo, pozice lídrů se plní i u jiných stran
-
Provoz vlaků mezi Prahou a Českou Třebovou je omezen. Může za to krádež kabelů na Pardubicku
-
Válka v Gaze je zpět, Trumpův plán na ‚riviéru‘ také. Rodiny unesených Izraelců se bouří
-
Narodil se okolo Hradce, ve čtyřiceti mu vyšel román. Nejpravděpodobnější z 267 tisíc českých spisovatelů