Na hradě Pecka opravují věž. Nebude vysoká jak ve středověku, ale poslouží krásné vyhlídce

10. srpen 2019 10:40

Hrad Pecka na Jičínsku bude mít opravenou jednu z věží. Její výška nebude dosahovat původních přibližně 25 metrů, přesto bude podle kastelána Jana Mudrycha sloužit jako vyhlídkové místo. Oprava věže je už před dokončením, řemeslníci pracují na střeše a také na vnitřních prostorách. 

Stojíme nahoře u věže na hradě Pecka, odkud je krásný výhled do všech stran. Ovšem stojí tady také lešení.

„Stála tady ve středověku vysoká věž, která se tyčila až nad střechu současného paláce. Nicméně doba byla taková, že věž spolu s dalšími částmi hradu spadla. My jsme se nyní dostali k její částečné opravě. Nebudeme ji zvedat výš, zůstane v podobě, jako je dnes. Ale bude se opravovat kompletní pochozí plocha věže," vysvětluje Jan Murdych.

A hned doplňuje další podrobnosti:
„Momentálně stojíme v místě, které kdysi dávno vedlo do velké hodovní síně. Ovšem ta už tady není, nemá ani podlahu. Sem by měla přijít nová dlažba, kompletně opravíme zábradlí a spárování věže."

Hrad Pecka na Jičínsku bude mít opravenou jednu z věží

Míjíme skupinku návštěvníků hradu a dostáváme se do míst, která jsou právě turistům prozatím zapovězena.

Vchod do věže je momentálně zatarasen mříží. A dostáváme se do zajímavého prostoru. Co tady bylo dříve za místnost?

Čtěte také

„O tom se vedou pouze spekulace. Byl to pravděpodobně nějaký skladovací prostor pod onou kulatou věží. Původně byla místnost kulatá, stejně jako věž. Potom někdy v renesanci ji zdá se narovnali, takže je z ní teď takový malý obdélníkový prostor, odhadem 4 krát 3 metry," říká Jan Murdych.

„Momentálně se jedná o regulérní staveniště. Nastěhují se sem zedníci a bude pokračovat tak, aby v prostoru nad námi byl nový strop, který bude shora pochozí a vznikne vyhlídkový prostor. A tady dole nějaká místnost k využití," dodává kastelán hradu Pecka Jan Murdych.

Perla celého Podkrkonoší, to je unikátní hrad se zajímavým názvem Pecka

Věž na Pecce bude obnovena do konce září. A pro návštěvníky bude přístupná od příští turistické sezóny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související