Fakultní nemocnice Hradec Králové začala s postupným obnovováním neakutních příjmů

27. listopad 2020 10:30

Fakultní nemocnice Hradec Králové v souladu s pokynem Ministerstva zdravotnictví ČR začala s postupným obnovováním neakutních příjmů, které byly v souvislosti s epidemiologickou situací s COVID-19 omezeny od 21. října 2020. Péče o pacienty s akutními zdravotními komplikacemi byla zajištěna po celou dobu. 

Čtěte také

Výraznějšímu obnovení neakutní péče brání vysoký počet pacientů s COVID-19 a také relativně stále vysoký počet v práci nepřítomného personálu nemocnice.

„Provoz budeme obnovovat postupně, předpokládáme otevírání dalších operačních sálů a aktivní zvaní pacientů, kteří čekají na výkon, který jsme mohli a museli odložit z důvodu epidemiologické situace,“ řekl ředitel FN HK prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc, dr. h. c.

Rychlost návratu nemocnice k běžnému provozu bude záležet na dalším vývoji počtu pacientů s COVID-19 a také na počtech chybějícího personálu. Objednávání pacientů se bude řídit klinickým stavem pacientů a potřebností výkonů.

Čtěte také

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je hospitalizováno na několika odděleních vyhrazených pro péči o COVID-19 pozitivní zhruba 130 pacientů, přibližně 35 z nich vyžadovalo umístění na jednotkách intenzivní péče. Nejvyšší počty hospitalizovaných, kolem 150, zaznamenala nemocnice na začátku listopadu, od té doby jejich počet pozvolna klesá.

V posledních týdnech také klesá počet prováděných testů v Odběrovém centru FN HK, zatímco na přelomu měsíce se jejich počty pohybovaly kolem 1500 denně, nyní počet poklesl pod 1000 denně.

Čtěte také

Centrum proto uzavřelo jedno ze svých tří odběrových míst. V případě navýšení potřeby testů je připraveno jej opět obnovit. V areálu nemocnice i nadále platí zákaz návštěv hospitalizovaných pacientů vyhlášený od 26. září 2020.

Oproti začátku měsíce, kdy ve FN HK chybělo více než 500 zdravotníků, o zhruba stovku klesl počet zdravotnického personálu, který je nemocný či se stará o člena rodiny.

„Přesto, že počty hospitalizovaných klesají a mírně se zlepšuje personální situace, je to pro personál nemocnice mimořádně náročně období a je nutné všem vyslovit velké poděkování,“ dodal profesor Palička.

autoři: Jakub Sochor , baj | zdroj: Fakultní nemocnice Hradec Králové
Spustit audio

Související