Přes 30 příslušníků Vězeňské služby ČR darovalo svoji krev v hradecké fakultní nemocnici

11. listopad 2020

Více než tři desítky příslušníků Vězeňské služby České republiky z Královéhradeckého a Pardubického kraje dnes dorazily darovat krev na Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové. Jednalo se o zaměstnance věznic v Hradci Králové, Pardubicích, Valdicích a Odolově, někteří z nich darovali krev poprvé.

Čtěte také

„Do našeho celorepublikového projektu Darujme krev se zapojilo více než čtyři sta příslušníků a příslušnic Vězeňské služby ČR a jejich počet může ještě narůstat. Hromadné odběry krve jsme již uspořádali v Praze a v Ostravě a dnes pomáhají kolegové z Královéhradeckého a Pardubického kraje darováním krve v Hradci Králové,“ uvedla mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová.

Další odběry krve jsou plánovány v Brně, Plzni, Olomouci, Ústí nad Labem, Liberci a Čáslavi.

Vězeňská služba ČR se připojila k dalším projektům, které podporují hromadné darování krve. Na Transfuzním oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové darují krev například skauti, studenti středních i vysokých škol, zaměstnanci firem či hokejisté hradeckého Mountfieldu.

Přes 30 příslušníků Vězeňské služby ČR darovalo svoji krev v hradecké fakultní nemocnici

Krev mohou darovat zdraví lidé mezi 18 a 65 roky. Bližší informace o podmínkách a omezeních najdou zájemci na www.fnhk.cz/transf.

Čtěte také

Transfuzní oddělení FN HK odebírá krev a krevní složky bezpříspěvkovým dárkům, ročně se jedná o více než 18.000 odběrů plné krve a 15.000 plazmaferéz. Oddělení krev také vyšetřuje, zpracovává a dodává transfuzní přípravky pacientům FN HK.

Transfuzní oddělení v posledních měsících v souvislosti s epidemií COVID-19 hledá dárce plazmy pro léčbu nemocných koronavirovou infekcí.

Zájemcům, kteří se již uzdravili z onemocnění COVID-19, se nejdříve odebírá vzorek krve na zjištění protilátek (návod na www.fnhk.cz/transf), v případě vysoké hladiny protilátek jsou pozváni na odběr plazmy, kterou použijí lékaři k léčbě pacientů v Královéhradeckém kraji.

autor: baj | zdroj: Fakultní nemocnice Hradec Králové
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.