I tobě v žilách koluje naše krev. Policisté darovali v hradecké fakultní nemocnici svoji krev

26. srpen 2024 08:50

Složky Integrovaného záchranného systému se i v Královéhradeckém kraji zapojily do akce s názvem I tobě v žilách koluje naše krev. Pokud si myslíte, že se to týká dárcovství krve, tipujete správně. Na transfuzní oddělení královéhradecké fakultní nemocnice vyrazili i budoucí policisté. 

„Mám z toho strach, takže jsem si to nechala až na dnešek.“ Markéta Doležalová právě prochází výcvikem, mezi policisty je nováčkem.

Čtěte také

Co se bude dít, si raději nezjišťovala, respekt z darování krve měla velký, přesto neváhala a přišla. „Ráda pomáhám ostatním, tak snad ta moje krev někomu pomůže.

Akce I tobě v žilách koluje naše krev se v uplynulých třech letech konala jen v Praze, letos se posunula i do dalších krajů.

„Výzva spočívá v soutěži, zda složky IZS nebo veřejnost darují více krve. Do této výzvy se v Královéhradeckém kraji zapojilo i 11 čerstvě nastoupených policistů, kteří darují dnes krev úplně poprvé, říká policejní mluvčí Iva Kormošová s tím, že tak policisté naplňují své heslo Pomáhat a chránit.

Čtěte také

Primář transfuzního oddělení hradecké Fakultní nemocnice Vít Řeháček poděkoval všem dárcům, velkou radost měl ale zejména z těch, kteří přišli poprvé. „To je pro nás úžasná zpráva, každý prvodárce, který přijde, je pro nás velmi cenný. Bez nich bychom nebyli schopni zajistit obměnu dárců, která obnáší přibližně 900 až 1000 osob ročně.

Krve je v Královéhradeckém kraji díky dárcům aktuálně dost, pár týdnů stará informace o jejím nedostatku byla spíše výjimečná. „To byl skutečně stav na konci června, kdy bylo několik úrazů najednou a operační výkony nám velmi snížily zásoby jedné krevní skupiny. Takže jsme pak na Facebook dali výzvu k dárcům a obvolávali jsme je.

Do akce I tobě v žilách koluje naše krev, a tedy do pomyslného souboje složek IZS s veřejností, se může zapojit kdokoli, kdo je zdravotně způsobilý k darování krve, a to až do konce září.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související