Denně zachraňuje lidské životy a na vlastní oči vidí, jak moc je potřeba darovaná krev

15. červen 2015

V Hradci Králové byli odměněni dárci, kteří za sebou mají už přes 120 odběrů krve. My vám ale teď představíme Miroslava Věříše, který chodí krev darovat od 18 let. Dnes mu je 40 a víc než kdo jiný si uvědomuje, jak moc je darování krve potřeba.

Miroslav Věříš je zdravotnickým záchranářem. Na královéhradecké záchrance pracuje 15 let. Téměř každý den tady bojuje o lidské životy.

„Krev jsem daroval 43 krát. Neměl jsem moc na vybranou, protože moje maminka dělala na transfúzním oddělení, takže mi v 18 letech řekla šup a jdeš darovat krev. Daruji plnou krev a bezplatně. Pak jsou ještě možnosti odběru plazmy nebo jenom krvinek nebo destiček", říká s úsměvem Miroslav Věříš.

Vůbec to takhle neberu. Beru to jako samozřejmost, vůbec nad tím nepřemýšlím

Jsme jen pár desítek metrů od královéhradecké emergency, kam sanitky vozí 99 procent všech pacientů. Je tak velmi pravděpodobné, že právě krev Miroslava Věříše už mnohokrát pomohla pacientům, kterým dával první pomoc.

Čtěte také

Přímo v sanitce záchranáři pacientům krev nedávají

„Vezeme pacienta, u kterého předpokládáme, že bude potřeba náhrada krevní tekutinou, tak voláme už z místa autonehody, že je potřeba krev, takže zřízenec vyběhne na transfúzní oddělení. Při našem příjezdu už je krev připravena", doplňuje Miroslav Věříš.

Miroslav Věříš - záchranář, který daruje krev

Díky své práci dobře ví, jak moc je potřeba, aby lidé chodili darovat krev.

„Já myslím, že by to mohla být skoro povinnost každého, že by to mohl brát jako že je to jeho čest, že může darovat krev a tím někomu pomoci", dodává Miroslav Věříš.

autor: ova
Spustit audio