Dobrá zpráva. Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové mírně klesl počet hospitalizovaných s COVID-19

13. listopad 2020 11:30

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové v posledním období nestoupá a za poslední týden dokonce mírně klesl počet hospitalizovaných s COVID-19. Zatímco minulý pátek bylo těchto pacientů zhruba 150, dnes se počet pohyboval kolem 140. Necelých 40 z nich zůstává na jednotkách intenzivní péče. Nemocnice v posledních dnech zaznamenává také pokles testů na COVID-19.

Čtěte také

„Pozitivní je, že se zastavil prudký nárůst počtu pacientů z přelomu měsíce. Na mnoha pracovištích je to přesto extrémně náročné, protože máme stále vysoký počet v práci nepřítomných kolegů, kteří jsou nemocní nebo se starají o své blízké. Všichni zaměstnanci FN HK si zaslouží velké uznání a poděkování za to, jak současnou situaci pomáhají zvládat,“ uvedl ředitel FN HK prof. MUDr. Vladimír Palička CSc., dr. h. c.

Počet v práci nepřítomných zdravotníků se ve FN HK stále pohybuje kolem 500. Kvůli chybějícímu personálu bylo nutné provést přesuny zaměstnanců mezi pracovišti. V nemocnici významně pomáhají medici, studenti zdravotnických škol či zdravotníci, kteří zareagovali na nemocniční výzvu s žádostí o pomoc.

prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., dr. h. c. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kvůli zajištění dostatečné kapacity pro COVID-19 pozitivní pacienty jsou ve FN HK do odvolání omezené neakutní operace a provoz části ambulancí. Akutní péče o pacienty je samozřejmě i nadále zajištěna.

„Bedlivě sledujeme vývoj situace, je důležité abychom se co nejdříve mohli vrátit i k těm odloženým operacím, protože jinak výrazně narostou čekací doby. Bez tohoto opatření by však péči o covidové pacienty nebylo možné zajistit,“ dodal profesor Palička.

Čtěte také

V nemocnici i nadále platí zákaz návštěv hospitalizovaných pacientů

V porovnání s předchozími týdny také klesl počet zájemců o odběr v Odběrovém centru COVID-19 FN HK, které dokonce omezilo provoz jednoho ze svých tří odběrových míst.

Zatímco v minulém týdnu počty odběrů dosahovaly i 1500 denně, například ve čtvrtek bylo odebráno necelých 700 vzorků, z toho bylo 175 pozitivních.

V souvislosti s odběry nemocnice upozorňuje pacienty, aby si zkontrolovali u svých lékařů čísla svých mobilních telefonů, která tam mají uvedena a jsou na ně zasílány výsledky testů na COVID-19.

autoři: Jakub Sochor , baj | zdroj: Fakultní nemocnice Hradec Králové
Spustit audio

Související