Europoslanec Zdechovský: V české společnosti chybí optimistická víra v pozitivní impulsy života

11. leden 2024

Naším hostem ve studiu je politik KDU-ČSL a poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský. Společně zase po čase probereme nejen novinky z Evropského parlamentu, ale například i to, jak si užil Vánoce a s jakým předsevzetím vstoupil do nového roku.

Jaké byly Vánoce, jak jste je prožil?
Byly s dětmi. Já jsem dorazil sice domů až v sobotu před Vánoci, takže jsem se moc nepodílel na jakýchkoliv domácích přípravách, ale samozřejmě, když máte malé děti, tak jsou ty svátky úžasné. Především malá sedmiletá dcera si to užívá neskutečně. Pořád se u nás drží tradice Ježíška, takže zazvonění a běžení do schodů. Děti to prostě milují a já si myslím, že české Vánoce mají neopakovatelné kouzlo. Škoda jen, že těsně nevyšel sníh tento rok, ale jinak byly svátky kouzelné.

Na Vánoce jsem lepil QR kódy na lavice v kostelech na Broumovsku. Lidé tak mohou přispět nejen do kasičky, ale i elektronicky.
Tomáš Zdechovský, europoslanec

Ještě je zapotřebí zachraňovat Ježíška? To je iniciativa, se kterou jste před lety přišel.
Už je to asi 15 let. Ale myslím si, že je pořád nutné zachraňovat v nás lidech něco, čemu věříme, něco, co je pozitivní a dává nám pozitivní impuls do života. To si myslím, že v české společnosti hodně chybí.

Čtěte také

Jaký byl předvánoční čas v Evropském parlamentu?
Tentokrát tam nebyl stromeček z Česka, ale měli jsme tam například vánoční betlém přímo z Betléma. Takže jsme dali prostor, jelikož Evropský parlament není nafukovací, také jiným státům a národům. Bylo vidět, že minulý rok, když jsme tam přivezli český stromeček a ozdoby, že to inspirovalo třeba Španěly nebo to byla inspirace i k tomu, přivézt betlém skutečně z Betléma.

Na podzim jste do Evropského parlamentu také něco přivezl a byly to kalendáře broumovských kostelů.
Ano, s páterem Martinem Lanžim se už devět let snažíme zachraňovat kostely na Broumovsku a udělali jsme v Evropském parlamentu opět prezentaci. Byla velmi úspěšná. Lidé už na to čekají, dokonce si jich spousta o ten kalendář napsala. A některé to dokonce inspirovalo natolik, že si zakoupili nikoliv kalendář, ale svoji usedlost na Broumovsku. Tedy je vidět, že to generuje peníze i jiným způsobem. Lidé, kteří spatřili krásu Broumovska, tak sem přicházejí a usazují se tu. A to si myslím, že je nejlepší zpráva pro Královéhradecký kraj a celý pohraniční region. Že se tam vrací život.

Kalendář inspiroval lidi i ke koupi usedlosti na Broumovsku. To je nejlepší zpráva pro celý pohraniční region. Že se tam vrací život.
Tomáš Zdechovský, europoslanec

A mimochodem, víte, co jsme tento rok dělal na Vánoce? Lepil jsem QR kódy na lavice v kostelech na Broumovsku. Lidé tak mohou přispět nikoliv jen fyzickými penězi do kasičky, ale mohou přispět i elektronicky. Namíří telefon a pošlou nějakou částku na záchranu kostelů. A já jim slibuji, že opravdu všechny peníze, které pošlou, tak tam budou investovány. Pevně věřím, že to zase přispěje k záchraně skupiny unikátních broumovských kostelů. Potřebujeme sehnat 6 milionů na záchranu kostela ve Višňově. Lidé mohou přispět jakoukoliv částkou, může to být i drobný příspěvek, ale dohromady jistě té věci výrazně pomůžeme.

Čtěte také

Který z těch kostelů je váš nejoblíbenější?
Každý rok si chodím zazpívat do těch kostelů. Páter Lanži hraje na varhany nebo i já. Tentokrát jsem také vzal děti a zpíval jsem. Já miluji kostel ve Vernéřovicích, tam i Český rozhlas natáčel asi před 10 lety úžasný koncert. Ten kostel má neuvěřitelnou atmosféru. Ale samozřejmě, kdybych řekl jen jeden kostel, tak by ty ostatní žárlily. Tedy i Višňov, až ho opravíme, bude nádherný.

Vy jste byl nedávno v Kanadě a byl to takový krásný návrat k jedné věci, která se stala o pár let dříve.
Ano, je to návrat do roku 2017, kdy byl v Thajsku zadržen český novinář a válečný zpravodaj Radan Šprongl. On tam přijel na rekreaci po různých zážitcích z Iráku a vezl si s sebou neprůstřelnou vestu. A nevěděl, že ji má nahlásit na úřadě. Hrozilo mu tenkrát pět, možná až devět let vězení. A mně se podařilo to thajským úřadům vysvětlit a Radan se dostal zpátky domů, do České republiky. Člověk, který to se mnou vyřizoval, byl tajemníkem tehdejšího thajského premiéra. A dnes je velvyslancem Thajska v Kanadě.

Čtěte také

Po šesti letech, kdy jsme se znali jen přes telefon, jsme měli možnost se osobně obejmout a vzpomenout na tento případ. Já si myslím, že to je nádherná ukázka toho, že když jsou pozitivní lidé a umí spolu mluvit, tak se vždy dohodnou a vznikne přátelství. Strávil jsem s panem velvyslancem několik hodin nádherného rozhovoru o česko-thajských vztazích. Tedy můžete i v kanadské Ottawě, několik tisíc kilometrů od České republiky, potkat člověka, kterého můžete nazvat přítelem.

Co vás čeká v nejbližších dnech a týdnech?
Mám před sebou vojenské cvičení. Jsem u nové jednotky aktivních záloh, takže strávím intenzivní týden na vojenském výcviku. A pak budu reprezentovat Českou republiku nebo i Evropskou unii v Angole na jednání s africkými státy. Tedy pořád práce. Vždy, když mi někdo napíše třeba na sociálních sítích, že mám spoustu volna a cestuji, tak mu odpovím, ať si to jde vyzkoušet. Že je to tvrdá práce. Ale mě to baví. Já jsem člověk, který si ani na Vánoce nelehne jen na gauč.

Tomáš Zdechovský a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Europoslanec Tomáš Zdechovský byl dnes naším hostem. Moc za děkuji rozhovor a přeji vše dobré do nového roku.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související