Efektivita a výkon jsou pro mě důležitější než genderové pojetí, usmívá se první hradecká primátorka

23. listopad 2022

Krajské město, Hradec Králové, má poprvé ve své historii primátorku. Předcházela tomu složitá povolební vyjednávání, která trvala skoro sedm týdnů, ale nakonec se vše povedlo a nová primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová zvolená za Hradecký demokratický klub už je tady s námi u rozhlasového mikrofonu.

Už si zvykáte na oslovení paní primátorko?
Pomalu si zvykám. Ale pravdou je, že jsem zrovna včera dostala e-mail, který začínal oslovením vážený pane primátore. Takže těch 170 let zvyklosti zdejších primátorů a starostů je opravdu silných.

Čtěte také

Vy jste profesně politoložka spojená především s hradeckou univerzitou. Jste velkou expertkou na vaši milovanou Jižní Ameriku. Co vás ale přivedlo do praktické politiky? Už pár let jste totiž pracovala také v zastupitelstvu města Hradce Králové.
Ano, začínám už vlastně třetí volební období v městském zastupitelstvu. Jsem také členkou krajského zastupitelstva, což je docela důležité, protože ta témata, priority a zájmy se často provazují. A k praktické politice mne přivedlo, řekla bych, asi naše domácí rodinné prostředí, kde je politika dennodenní součástí různých diskuzí. Můj táta byl také dlouhodobým a významným zastupitelem našeho města, představitel Hradeckého demokratického klubu. Tedy pro mě je to věc přirozená.

Co univerzita? Nebudou vám chybět studenti?
Studenti mi chybět naštěstí nebudou, protože jsme předběžně domluveni, že si ponechám částečný výukový úvazek. Samozřejmě nebudu zastávat žádnou výkonnou funkci, protože to je naprosto časově a lidsky neslučitelné, ale určitě nechci úplně vypadnout z expertní a výukové činnosti. Takže se těším na studenty, byť v trošku omezenější formě. Budu se s nimi potkávat i nadále.

Objevují se záležitosti, které nesnesou odklad a musí být hned řešeny. Ale jsou tu i dlouhodobější projekty, které je nutné dotáhnout.
Pavlína Springerová, primátorka Hradce Králové zvolená za HDK

Jak byste zhodnotila povolební vyjednávání, která v Hradci Králové trvala téměř sedm týdnů? Byla poměrně dlouhá a také občas i jiskřivá až bouřlivá, řekl bych.
Máte pravdu, ta jednání trvala déle než šest týdnů. Ale bylo to období velmi intenzivního vzájemného poznávání, takže si myslím, že to nyní dokážeme využít v tom, že už se nebudeme překvapovat. Společně ty otěže vezmeme a provedeme město možná dalšími nelehkými roky spojenými s energetickou krizí a s dalšími souvislostmi, které se na nás hrnou ze všech stran.

Čtěte také

Bude tedy podle vás vláda Hradce Králové stabilní?
Věřím tomu. Pokud by neměla být stabilní, tak bych snad ani nechtěla být toho součástí. Máme určitý předobraz i na našem kraji, kde vládne velmi podobné koaliční složení. Což znamená, že je to koalice vícero subjektů a za mne vidím, že to perfektně funguje. Nevidím důvod, proč by nemohlo obdobné koaliční sdružení fungovat i na městě.

Co jsou první záležitosti, do kterých jste se už pustili a které nesnesly žádného odkladu?
Měli jsme zastupitelstvo minulé úterý, a už ve středu mělo celé kompletní vedení města první schůzku. Za úkol jsme si dali posbírat tzv. hořáky ze všech našich gescí. Tam se objevují záležitosti, které opravdu nesnesou odkladu a musí být bezprostředně řešeny. Nicméně jsou tady samozřejmě i dlouhodobější záležitosti, které je potřeba dotáhnout. Jsou to různé projekty, stavby, investiční akce. A pak budeme mít v nejbližších týdnech i čas na to, abychom si sedli a pořádně zapracovali na našem programovém prohlášení.

Věřím tomu, že vláda Hradce Králové bude stabilní. Pokud by neměla být, tak bych snad ani nechtěla být její součástí.
Pavlína Springerová, primátorka Hradce Králové zvolená za HDK

Jste historicky první primátorkou Hradce Králové. Vnesete do této funkce a mužského světa politiky možná trochu ženského ducha?
Budu se snažit. Já si toho samozřejmě nesmírně cením, ale co považuji za ještě důležitější, než je otázka genderu, tedy pohlaví, tak je určitě schopnost vést tým, který má rozvíjet naše město. Tedy efektivita, výkon a management jsou pro mě důležitější než genderové pojetí. Ale přiznám se, že pro mě je otázka oněch 170 let, kdy jsme prolomili mužské vládnutí městu společně s našimi voliči, zajímavá. A doufám, že to bude motivovat i ostatní mladé Hradečanky k tomu, aby se třeba i do politiky a do aktivního života pouštěly.

Čtěte také

Jaké jsou největší a nejdůležitější body a priority, se kterými se budete chtít poprat v příštích čtyřech letech? Jakou máte vizi a strategii? Už jste naznačila, že prožíváme nelehkou dobu.
Už v době našeho koaličního vyjednávání jsme si vytvořili určitý seznam, který je součástí koaliční smlouvy. Tam definujeme základní priority, které chceme potom rozvinout v už zmiňovaném programovém prohlášení. Věřím, že to všichni Hradečáci vidí a vnímají. Je potřeba velmi rychle dokončit územní plán, je zapotřebí nakopnout projekty související s dostupným bydlením. Chceme se pustit do problematiky energetiky, byť ta nikdy nebyla typicky řešena na úrovni komunální politiky, ale připravuje se legislativa, která bude umožňovat sdílenou komunitní energetiku. Což budou projekty, které otevřou dveře k tomu, abychom byli co nejvíce autonomní a samostatní v energetické oblasti. Budou tady další záležitosti hodně související s dopravou, proto budeme chtít vymezit a udělat samostatný odbor dopravy, který bude řešit jak dopravu v pohybu i v klidu, což je parkování. To je velký problém našeho města. Budeme mít také řadu opatření a projektů souvisejících s přípravou na změnu klimatu, kterou v Hradci vnímáme. Ta klimatická opatření nejsou často ani nijak drahá a rozsáhlá, ale mohou nám významně pomáhat k lepšímu a kvalitnějšímu životu.

Čtěte také

Co dlouhodobé bolesti Hradce Králové? Vždy se před volbami hodně mluví především o Velkém náměstí nebo o Benešově třídě.
Ano, to jsou samozřejmě velmi bolavá témata. Možná jste si všimli, že dnes už v posledních volbách nikdo nesliboval, že opraví Benešovku a sežene dotaci. Nejde to slibovat, protože všichni realisticky víme, že jsou tady určité procesy, ať už je to dokumentace pro územní rozhodnutí, stavební povolení atd., které trvají roky. Takže my v tuto chvíli víme, že přinejlepším na konci tohoto volebního období budeme na prahu toho, že můžeme soutěžit třeba zhotovitele pro Velké náměstí. Víme, že vše bude pro Benešovku připraveno někdy v roce 2025/26. Takže jsou to nesmírně dlouhé procesy a zrovna na těchto dvou záležitostech budeme muset začít intenzivně pracovat v nejbližších týdnech.

Starosta Náchoda Jan Birke nám tu nedávno říkal, že budou muset teď po letech šlápnout trošičku na brzdu, co se týče investic do nových velkých projektů. Jak to vidíte tady v Hradci Králové?
Já doufám, že pro velké investiční projekty dokážeme využít i prostředků z Evropské unie, protože jsme součástí hradecko-pardubické aglomerace ITI, což jsou Integrované teritoriální investice předalokované v tomto novém operačním programu ze strany Evropské unie. Město má velké možnosti investičního rozhodování s tím, že bezpochyby investic v Hradci potřebujeme více, než máme prostředků. Budeme tedy muset prioritizovat jednotlivé rozvojové projekty. Na druhou stranu vidíme docela optimisticky i stranu příjmů, protože už nyní máme docela dobré meziroční srovnání toho, že v Hradci výnosy z daňových odvodů stoupají. Věřím tedy, že na tom nebudeme úplně špatně.

Měla byste na závěr nějaký vzkaz pro naše posluchače? Advent je za dveřmi, Vánoce se blíží.
Budeme o víkendu rozsvěcet vánoční strom na Velkém náměstí a na Masarykově náměstí. Připravuje se výzdoba, a já budu ráda, když se v neděli odpoledne přijdete podívat na krásný nový vánoční strom. A já hlavně všem přeji hodně zdraví v předvánočním čase, hodně klidu, rodinné pohody a štěstí. Těším se, že se budeme vídat na hradeckých náměstích a v ulicích v následujících letech.

Říká historicky první primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová. Moc děkuji za rozhovor. Ať se městu pod vaším vedením daří.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související