S Pavlínou Springerovou nejen po Latinské Americe aneb Osada Dubina na Orlici versus Bolívie

I tak bych mohl v nadsázce charakterizovat cestovatelské zájmy dalšího hosta mého pořadu "Na cestách". Pavlíně Springerové totiž sice učarovala vzdálená a exotická Bolívie, nicméně osada u Hradce Králové je pro ni neméně silným lákadlem. A proto plod dubu žalud z mého cestovatelského kufříku hned navodil téma života na osadě. 

Nakonec jsme ale přece jen mnohem víc času pochopitelně věnovali s cestovatelkou a prorektorkou Univerzity Hradec Králové její milované Bolívii.

Lama i staré mapy

Čtěte také

Chlupatou lamu jsem z kufříku vyprostil po krátké chvilce, ale témat pro zajímavý rozhovor bylo mnohem víc. Nešlo se v pracovně prorektorky Pavlíny Springerové nerozhlédnout podrobněji.

Mapy exotických krajů v Latinské Americe jsou lákavým objektem, a tak jsme si na nich také ukázali - a pro vás zaznamenali - některé podrobnosti ze života pro nás zatím dost neznámé Bolívie i jejích sousedů a dalších zemí této části světa.

Indiáni i káva

Čtěte také

Pavlína Springerová se do Bolívie vrací už desítky let, ve vysílání pořadu "Na cestách" prozrazuje, že poprvé se tam vydala už v roce 1999. Pro zajímavost, byla to zároveň pro milovnici hor a také života původních obyvatel celého regionu i první cesta mimo Evropu. A tak v rozhovoru došlo i na Indiány.

Navíc, cestovali jsme na kontinent do blízkosti zemí, které automaticky spojujeme například s kávou - stačí, když jen připomenu Brazílii nebo Kolumbii. Takže ani káva chybět nemohla.

Svět viděný ze šestitisícovky

Čtěte také

Sportovně založená Pavlína Springerová ale překvapovala zajímavostmi, spojenými s cestováním i nadále. Věděl jsem, že hradecká rodačka má ráda hory, lyžování a také rybaření. "Zabrala" také hned i na toto téma. Ptal jsem se ale také na to, jak vypadá svět z výšky "šestitisícovek" nebo jaké to je učit studenty z Latinské Ameriky lyžovat.

Výsledkem cestovatelské vášně Pavlíny Springlerové je totiž i spolupráce Univerzity Hradec Králové se studenty ze zemí Latinské Ameriky. Na čilé kontakty navazují studijní pobyty a jejich součástí bývají i lyžařské kurzy. Že u nich nechybí ani prorektorka Springerová mě už nepřekvapilo.

Jezero Titicaca a další místa

Ve spojení s Bolívií, o které bude v nejnovějším vydání pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" řeč nejvíce, si možná vybavíte alespoň světoznámé jezero Titicaca. A víc se můžete dozvědět v pondělí 20. června 2022, když si nás naladíte na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Pardubice.

Chytla se

Případně si záznam rozhovoru vyhledáte v našem audio archivu. S Pavlínou Springerovou z Hradce Králové a tak trochu i z Bolívie se na vás těší

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.