Domovy pro seniory kritizují návrh Ministerstva průmyslu a obchodu na snížení teplot uvnitř budov

16. srpen 2022 08:24

Domovy sociálních služeb nesouhlasí s návrhem Ministerstva průmyslu a obchodu, aby se budovy vytápěly na nižší teploty. Ministerstvo tím chce reagovat na možný výpadek dodávek zemního plynu kvůli ruské agresi na Ukrajině. 

Podle provozovatelů domovů pro seniory by nižší teploty v místnostech mohli oslabeným seniorům i ublížit.

„Paní Bendlová, půjdeme se koupat.“
„Nepůjdu!
Senioři na psychiatrickém oddělení v Domově U Biřičky v Hradci Králové často trpí stařeckou demencí nebo Alzheimerovou chorobou a komunikace s nimi bývá obtížná.

Čtěte také

Podle vedoucí oddělení Markéty Tomkové by snížení teplot, které navrhuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, mohlo práci s nimi ještě ztížit. „Při další intervenci, že se jdeme koupat už si budou pamatovat, že jim v té koupelně nebylo pohodlně a byla jim tam zima.

Právě v koupelnách sociálních služeb by se měla teplota v případě nouze a nedostatku paliva snížit ze 24 na 20 stupňů Celsia.

Podle viceprezidentky Asociace poskytovatelů sociálních služeb a ředitelky Domova U Biřičky v Hradci Králové Daniely Luskové by to mohlo seniorům způsobit zdravotní komplikace. „V 80 či 85 letech mají již různé geriatrické syndromy a poruchy termoregulace. Takže to by bylo krajně nevhodné. A troufám si říct, že i život ohrožující.

Ministerstvo průmyslu a obchodu s výtkou nesouhlasí

„Hraniční teploty stanovené v návrhu vyhlášky vychází z úprav hygienických norem, které připravuje Ministerstvo zdravotnictví. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto svůj návrh vyhlášky s Ministerstvem zdravotnictví konzultovalo, říká mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka.

Čtěte také

Návrh pro případ nouze stejně jako platná vyhláška pro běžný stav pevně stanovuje minimální a od toho se odvíjející maximální teploty v jednotlivých místnostech. Ty teď za běžného stavu je možné překročit, pokud se na tom shodnou dvě třetiny konečných spotřebitelů.

V nouzové vyhlášce to ale už nepůjde a podle Daniely Luskové tak maximální limity zařízení nedokážou dodržet. „Nejsme v sociálních službách schopni zajistit onu horní hranici regulace teplot, protože prostě naše technické systémy tomu neodpovídají.

Pravidla by vstoupila v platnost v případě vyhlášení takzvaného předcházení stavu nouze a nouzového stavu v teplárenství. Na podání dalších připomínek mají instituce čas do 19. srpna.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související